Ptačí chřipka na Žďársku. Jde již o sedmé ohnisko v Česku

Ptáci, zvířata, ilustrační foto.

Autor: ČTK

16. prosince 2022 18:55

Nové ohnisko ptačí chřipky zjistili veterináři v malém chovu v obci Rovečné na Ždársku. Chovatel měl 15 slepic a sedm kachen, uhynulo mu 15 kusů drůbeže, zbývající byla utracená. Státní veterinární ústav Praha z odebraných vzorků potvrdil výskyt ptačí chřipky H5N1, sdělil dnes dopoledne ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Jde o sedmé ohnisko ptačí chřipky, které se objevilo v Česku od začátku tohoto měsíce. Kvůli šíření nákazy je v Česku od středy plošně zakázaný venkovní chov drůbeže.

Ve všech předchozích případech šlo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka, uvedla SVS. Vysoce patogenní forma se podle ředitele krajské veterinární správy Božka Vejmelky dnes potvrdila i v zasaženém chovu na Žďársku. V Rovečném a okolí není žádný velkochov drůbeže.

"Protože chovatel zaznamenal zvýšený úhyn drůbeže, která navíc vykazovala příznaky onemocnění, nahlásil tuto skutečnost SVS," uvedl mluvčí SVS k nálezu na Ždársku. Veterinární inspektoři v chovu odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření. Okolo ohniska budou platit mimořádná veterinární opatření.

V Rovečném a jeho okolí bylo stanovené ochranné pásmo a pásmo dozoru. Obce v tomto území zajistí pro krajskou veterinární správu do 22. prosince soupisy hospodářství, kde se chová drůbež. Postarají se o informování veřejnosti, zajistí také kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby, do nichž by bylo možné vkládat uhynulé volně žijící ptáky.

Chovatelé v těchto pásmech musí sledovat chovy a případnou nemocnost nebo úhyny drůbeže hned hlásit na krizovou linku. Používat mají například i dezinfekci při vstupu a odcházení z chovů. Vyplývá to z nařízení krajské veterinární správy, které bylo odpoledne zveřejněné na úřední desce SVS.

V Česku bylo letos od začátku prosince potvrzeno sedm ohnisek ptačí chřipky. Čtyři z předchozích ohnisek jsou ve Středočeském kraji a dvě v Jihočeském. Pět bylo v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde bylo kvůli nákaze 5. prosince utraceno 15.000 kachen.

Kvůli zákazu venkovního chovu drůbeže v Česku museli chovatelé své ptáky umístit do budov. Pokud není trvalé přemístění do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt své drůbeže s volně žijícími ptáky. Za porušení těchto mimořádných opatření hrozí vysoké pokuty, u fyzických osob až 100.000 korun a u právnických osob, tedy firem, až dva miliony.

Vloni byla na Vysočině ptačí chřipka potvrzená ve dvou místech. V Horní Cerekvi na Pelhřimovsku bylo v únoru utraceno okolo 300 kusů drůbeže. Na farmě v Rohozné na Jihlavsku bylo 2. listopadu vybito 5000 kusů drůbeže. Byly to hlavně chovné husy a vykrmené svatomartinské husy.

Témata: ptačí chřipka Ptactvo