Tragický požár na Semilsku: Jeden mrtvý, klienti museli být evakuování

V noci hořelo v pečovatelské domě v Libštátu na Semilsku. (10.12.2022)

Autor: ČTK

10. prosince 2022 11:40

Noční požár domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Při požáru zemřel sedmdesátiletý senior, k určení příčiny jeho smrti byla nařízena soudní pitva, uvedla dnes na webu krajská policejní mluvčí Adéla Fialová.

Škodu po požáru odhadli hasiči na deset milionů korun, číslo ale nemusí být konečné. Dnes dopoledne se na místo vrátili vyšetřovatelé.

Oheň byl nahlášen v pátek zhruba ve 21:30. "Na místě byla bohužel jedna zemřelá osoba," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři museli evakuovat 46 lidí, zdravotníci na místě také vyšetřovali evakuované a zajišťovali pro ně léky. "Někteří evakuovaní se nadýchali kouře, své také udělal stres, nikoho z evakuovaných jsme ale nemuseli hospitalizovat," doplnil Georgiev.

Zhruba ve 22:45 byl požár lokalizován, likvidaci vyhlásili hasiči krátce před půlnocí. Evakuovaní senioři našli dočasnou střechu nad hlavou ve škole, kam Červený kříž přivezl lehátka a zajistil jim zázemí. "Zůstalo tam 31 lidí, ostatní si zajistili ubytování sami, většinou se o ně postaraly rodiny," řekl mluvčí hasičů Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Dnes dopoledne na místě pracovníci z technického ústavu požární ochrany zjišťují stav budovy a musí posoudit, zda je alespoň část budovy obyvatelná. "Senioři se tam ale zřejmě nebudou moci vrátit, je tam problém s elektroinstalací a bez té tam nejde zatopit, takže je pravděpodobné, že se pro klienty bude muset hledat náhradní ubytování. Budou si tam moci dojít pro věci, ale jestli se tam budou moci vrátit, se bude řešit během dne," dodal Sucharda.

Při zajištění náhradního ubytování spolupracuje Liberecký kraj. "Do doby, než se dům s pečovatelskou službou zprovozní, zajišťujeme místa pro dočasné ubytování seniorů v obdobných zařízeních v kraji," řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Témata: požár Hasiči Policie ČR Liberecký kraj