Češi si letos sáhnou hluboko do peněženek. Vánoční cukroví výrazně zdraží

Vánoční cukroví

Autor: ČTK, stars24.cz

4. prosince 2022 10:31

Cena vánočního cukroví v pekárnách a cukrárnách letos meziročně stoupne až na dvojnásobek, a to hlavně kvůli růstu cen surovin a energií. Pekaři také očekávají výrazné snížení poptávky, protože lidé v mnohem větší míře nakupují levnější sortiment, uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Například pražská řemeslná pekárna Zrno Zrnko musela kvůli růstu cen energií zdražit o 40 procent a půlkilogramovou krabici cukroví prodává za 550 Kč. Řetězec Globus nabízí 600 gramů cukroví ze svých pekáren za 349 Kč.

Podle Hlavatého budou pekárny zdražovat meziročně asi o 50 až 100 procent. Záleží hlavně na tom, v jaké ekonomické situaci jsou, a to zejména ve vztahu k fixaci cen energií. Poukázal také na to, že ceny mouky stouply meziročně o 80 procent a na dvojnásobek stouply ceny cukru, másla nebo rostlinných tuků.

Pekárny se proto podle něj musí obtížně rozhodovat, jak velké množství cukroví mají napéct. "Rozdíl bude v Praze, kde poptávka klesne asi nejméně a venkovskými regiony, kde zřejmě bude pokles výrazný," řekl.

Spolumajitel sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřej Kuchař pro ČTK uvedl, že podnik letos plánuje 600 kilogramů cukroví, což je výrazný nárůst proti loňsku. Síť první pekárnu otevřela před zhruba rokem a čtvrt a i přes složitou ekonomickou situaci jí podle Kuchaře prodeje rostou.

Doplnil, že zdražení se firma nemohla vyhnout, protože kromě surovin jsou náklady na energie více než dvojnásobné. "V tomto kontextu jsme byli ještě konzervativní a letos prodáváme cukroví o 40 procent dráž než loni," řekl.

Za podobnou cenu nabízí vánočního cukroví Cukrářské studio Nasladko.cz, které dodává dorty a další produkty do řady pražských podniků. Kilogram směsi cukroví nabízí on-line za 1049 Kč. Síť pekáren Náš Chléb, která má pobočky v Praze i dalších městech, prodává půl kilogramu cukroví za 490 Kč, kilogram za 890 Kč.

Vedoucí výroby v 15 pekařstvích řetězce Globus Pavel Meduna uvedl, že do vánočních svátků mají v plánu vyrobit deset tun máslových vánočních těst a osm tun máslového cukroví, což je stejně jako loni. Globus se letos chystá napéct 200.000 vánoček, o 20.000 více než loni.

Ceny i podle Meduny ovlivnil růst cen surovin a energií. "V průměru se u cukroví a vánočního pečiva značky Poctivá výroba Globus pohybujeme kolem hodnot aktuální inflace," uvedl. Spotřebitelské ceny v říjnu podle Českého statistického úřadu meziročně stouply o 15,1 procenta. Přesto Meduna zatím letos sleduje vyšší zájem o cukroví a především o máslová těsta.

Témata: Vánoce