Teroristický útok v Praze! Hlavní město na nohou kvůli cvičení, pozor na omezení v dopravě!

i30 kombi pro Městskou policii Praha II 2

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

19. června 2018 19:34

Muzeum 2018. Tak se jmenuje cvičení, které má prověřit koordinaci složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události v kritickém dopravním uzlu na území hlavního města Prahy. Touto mimořádnou událostí dnes bude útok sebevražedného atentátníka přímo v centru Prahy!

Rada hlavního města Praha schválila cvičení už v březnu. V důvodové zprávě ke cvičení je zdůrazněno, že se Evropa se potýká zhoršenou bezpečnostní situací.

„Četné násilné události spojené především s islámským extremismem si v mnoha evropských zemích vyžádaly desítky obětí. Přestože zhoršená bezpečnostní situace v Evropě dolehla na Českou republiku zatím jen okrajově, nelze ji v žádném případě podceňovat. Na území České republiky k takovýmto událostem naštěstí doposud nedošlo, přesto je cílem našeho snažení se na tuto eventualitu náležitě připravit,“ píše se v materiálu.

Akce má za cíl připravit bezpečnostní složky a další organizace na situaci, při které by v některé ze stanic pražského metra provedl terorista útok. Něco takového zatím Praha nezažila, podle primátorky Adriany Krnáčové je ale třeba se i na tuto možnost náležitě připravit. „Připravenost, koordinace a adekvátní rychlá reakce" jsou podle ní totiž v obdobných případech, jako je teroristický útok, „naprosto zásadní".

Výchozí situací cvičení je útok ve stanici metra Muzeum na trase linky C. Útok provedou aktivní střelci, kteří budou podle předem připraveného scénáře zneškodněni. Jeden z nich však spáchá sebevražedný útok pomocí výbušniny s cílem zasáhnout velký počet cestujících.

Záchranné složky budou nacvičovat záchranu lidí po teroristickém útoku od 1:00 do 4:00, celkem se do akce zapojí deset různých organizací včetně vinohradské nemocnice nebo Českého červeného kříže. Cvičení bude rozdělené na tři části.  Nejprve dojde k útoku v oblasti nástupiště stanic. Na místě bude poté přibližně 300 lidí, z toho 60 zraněných a mrtvých, ke kterým budou vyjíždět záchranáři. Na závěr zasedne pražský krizový štáb.

Omezení v dopravě

Aby cvičení nenarušilo dopravu, proběhne v noci. Provoz metra ohrožen nebude, protože se cvičení uskuteční po odjetí posledního nočního spoje. Pro noční autobusové linky 905, 907, 908 a 911 bude zrušena pouze zastávka Muzeum.

V souvislosti se cvičením Praha uzavře pro dopravu Wilsonovu a Mezibranskou ulici a dopravu ve směru na Nuselský most převede do protisměru. Provoz v Legerově ulici bude v době cvičení jedním jízdním pruhem, v opačném směru zůstanou dva jízdní pruhy.

Témata: Praha Terorismus Metro zbraně Policie ČR