Po Staroměstském náměstí se rozsvítí strom i na Hradě. Bude u toho prezident?

Rozsvěcení se zúčastní manželka prezidenta Ivana Zemanová.

Autor: ČTK

27. listopadu 2022 13:43

Na Pražském hradě se dnes večer rozsvítí vánoční strom. Bude stát opět na náměstí Sv. Jiří u katedrály sv. Víta. Rozsvěcení se zúčastní manželka prezidenta Ivana Zemanová, která tak zahájí i tradiční vánoční sbírku ve prospěch SOS dětských vesniček.

Sbírka se pod záštitou první dámy koná na Pražském hradě už po čtyřiadvacáté. Tradici založila v roce 1968 manželka prezidenta Ludvíka Svobody Irena Svobodová, v 90. letech na ni navázala Olga Havlová, po ní Dagmar Havlová a nyní podeváté sbírku zaštítila Ivana Zemanová.

Děti z ohrožených rodin, kterým pomáhají SOS dětské vesničky, mohou návštěvníci Pražského hradu podpořit během celého adventu a Vánoc, kasička pod vánočním stromem zůstane do 6. ledna.

Na Hradě se letos adventní trhy konají i na části druhého nádvoří, začaly již 23. listopadu. Program by měl podle Správy Pražského hradu přilákat nejen zahraniční turisty, ale i domácí návštěvníky. Jeden ze stánků bude k dispozici charitě.

Prezidentská kancelář v posledních dnech usilovala o revizi či omezení bezpečnostních kontrol, kterými by při vstupu do areálu Hradu museli procházet také návštěvníci trhů. V minulosti Hrad kontroly hájil a aktivně se k nim hlásil.

Témata: Pražský Hrad Ivana Zemanová