Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom. Odkud letos je?

Vánoční strom na Staroměstském náměstí, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. listopadu 2022 11:21

Praha už má vánoční strom pro blížící se svátky, v tiskové zprávě o tom informovala firma Technologie hlavního města Prahy, jejíž pracovníci mají v gesci převoz i zdobení smrku ztepilého. Odkud letos do metropole dorazil?

Vánoční strom urazil zhruba 150 kilometrů dlouhou cestu z malé obce Mlýny poblíž České Kamenice. Akce zaměstnala několik desítek lidí od ranních až do pozdních odpoledních hodin.

Až do pátku budou zaměstnanci Technologií hlavního města Prahy strom zdobit. Pro světelné dekorace má být využito moderní LED osvětlení s minimální spotřebou elektrické energie, přesto bude v rámci úspor omezeno svícení vánočního stromu na interval od 16 hodin do půlnoci.

Strom na Staroměstském náměstí bude svítit do začátku ledna. Tím však jeho příběh neskončí. Podle radního Jana Chabra se v rámci udržitelného přístupu stejně jako v předchozích letech zpracuje, díky čemuž najde další využití.

"Po Třech králích bude strom odstrojen a rozřezán. Větve poputují do pražské zoologické zahrady a kmen pak do pražské odborné střední školy, kde z něj vyrobí nábytek nebo jiné užitečné dřevovýrobky. Z loňského stromu studenti vyrobili hmyzí hotel a knihobudky, kterými potěšili dva domovy pro seniory," uvedl Chabr. 

Témata: Staroměstské náměstí Vánoce