Zimní počasí v Česku: Mrazy mají první oběť? Vyjely sypače, meteorologové vydali další výstrahu

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. listopadu 2022 17:32

Ve Všeradicích na Berounsku našel dnes ráno kolemjdoucí mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí pitva, podle prvotních informací jej nikdo nezabil. V jeho úmrtí mohlo hrát roli mrazivé počasí, které dnes přišlo do Česka.

Svědek, který procházel kolem pole, nahlásil kolem 08:00 policii, že je na místě muž, který nejeví známky života. Jako první přijela policejní hlídka s automatickým přístrojem pro resuscitaci, jeho systém ale užití výboje pro oživení nedoporučil.

 Totožnost mrtvého policie zná, jednalo se o Čecha narozeného v roce 1966. Zda zemřel v důsledku náhlé zdravotní příhody a jakou roli mohl hrát v jeho smrti mráz či alkohol, určí až pitva.

Na mnohých místech v Česku v pátek a v noci na dnešek napadl první sníh a poprvé v této zimní sezoně vyjely do terénu sypače. Silnice jsou sjízdné, řidiči by ale měli jezdit opatrně.

Na většině silnic sníh neleží. Některé jsou po chemickém ošetření mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli dávat pozor hlavně ve vyšších polohách, kde by mohlo opět sněžit. Někde také může být námraza.

Například v Praze, Středočeském, Plzeňském, Ústeckém a Libereckém kraji či na Vysočině letos vyjeli silničáři poprvé. Ve středních Čechách bylo nad ránem v terénu celkem 167 strojů pro údržbu silnic.

Kolem osmé hodiny jezdilo asi deset sypačů, pracovaly v místech, kde vznikla lokální námraza, například v okrese Praha-západ. V Jihočeském kraji vyjelo v noci na dnešek 172 sypačů, jezdily v celém kraji.

Správa železnic původně na twitteru informovala, že v Úpořinách na Teplicku, přes které vedou tratě z Ústí nad Labem do Bíliny a z Teplic do Lovosic, zamrzly dnes ráno výhybky. Později doplnila, že šlo o technickou poruchu, která nesouvisela s počasím. Provoz byl obnoven kolem 09:30.

Na jihu a západě Čech může dnes napadnout kolem sedmi centimetrů nového sněhu. V noci na neděli se pak může v jihozápadní části Česka tvořit náledí nebo zmrazky. 

Výstraha před sněhem platí pro část Jihočeského a Plzeňského kraje do dnešních 18:00. Na tomto území může podle ČHMÚ napadnout během 12 hodin kolem sedmi centimetrů nového sněhu.

Od dnešních 21:00 do neděle 10:00 pak platí výstraha před náledím. Vyskytnout se může v jihozápadní části země, která zahrnuje část Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a Středočeského kraje a také menší část Vysočiny a jižní Moravy.

Témata: Počasí Zima