O předčasný důchod je enormní zájem. Lidé přitom nemusí přímo na úřad

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. listopadu 2022 9:19

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) čelí náporu lidí, kteří žádají o předčasný důchod. Pokud to totiž stihnou do konce roku, může to být pro mnohé z nich obzvlášť výhodné. Existuje jiná možnost, než vyrazit na úřad?

Úřady během října upozornily na možnost, že se může lidem vyplatit zažádat o předčasný důchod ještě do konce letošního roku. Mnozí je evidentně vyslyšeli. 

ČSSZ uvedla, že o přiznání předčasného starobního důchodu ještě do konce roku je velký zájem. Klienti tak už nemusí najít vyhovující termín pro objednání. Mohou ovšem v této mimořádné situaci využít tiskopis "Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění".

"Prostřednictvím tiskopisu si pojištěnec zachová letošní datum uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění v souvislosti s budoucím podáním žádosti o důchod v případě, kdy aktuálně z důvodu vysokého zájmu ze strany klientů nemůže žádost na OSSZ řádně sepsat," vysvětlila ČSSZ.

Tiskopis je k dispozici na ePortálu ČSSZ. Na správu je možné jej poslat odeslat elektronicky s pomocí bankovní identity i poštou, také ho člověk může doručit na úřad osobně. 

Témata: čssz důchody důchodci