Česká diplomacie truchlí. Velvyslankyně ve Švýcarsku náhle zemřela

Ministerstvo zahraničních věcí

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. listopadu 2022 11:21

Ministerstvo zahraničních věcí dnes oznámilo smutnou zprávu. V úterý ve Švýcarsku náhle zemřela tamní česká velvyslankyně Kateřina Fialková, která v diplomatických službách státu strávila několik desetiletí.

"S hlubokým zármutkem oznamujeme smutnou zprávu o úmrtí naší dlouholeté kolegyně Kateřiny Fialkové. Velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku zemřela náhle 1. listopadu 2022 v Bernu," informovalo ministerstvo na webu.

Fialková patřila k vůdčím osobnostem, které přivedly Česko do mezinárodních organizací. Mimo jiné jako první vysoce postavená Češka v rámci NATO pracovala v kabinetu generálního tajemníka lorda Robertsona.

Podle ministerstva ještě během svého posledního pracovního dne plánovala akce k důstojnému připomenutí blížícího se svátku 17. listopadu.

"Velvyslankyně Kateřina Fialková se svou zdánlivě nevyčerpatelnou energií, buldočí odhodlaností dotáhnout správné věci k jejich naplnění a odvahou postavit se všemu, v čem cítila nepravost, zosobňovala hodnoty polistopadové české zahraniční služby jako málokdo jiný," dodal úřad.

Témata: diplomacie ministerstvo zahraničí Švýcarsko úmrtí