Jen u některých potravin je tuzemská produkce dostačující. Platí to například v případě cukru, ani tak ale nebylo možné zabránit jeho výraznému zdražení o desítky procent během posledních týdnů.
Zcela soběstačné bylo Česko podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za rok 2020 pouze ve výrobě hovězího masa, mléka a mléčných výrobků a cukru.
Ze statistických dat ČSÚ také vyplývá, že kilogram cukru zdražil ze zářijových 21 na říjnových více než 34 korun.
Jde tak o jednašedesátiprocentní nárůst oproti začátku roku 2022. Ještě v lednu stál kilogram cukru krystal něco přes 18 korun, následně se od února do dubna držela cena pod 20 Kč/kg.
Důvod zdražení pojmenoval jeden z tuzemských cukrovarů. V září se doprodal loni vyrobený cukr, ten nový už je kvůli prudkému nárůstu výrobních nákladů výrazně dražší.
Témata: Cukr - inzulín

Tropické počasí v Česku: Jak se doma ochladit i bez klimatizace?

"Zabiju toho parchanta," zuřil Elvis Presley se zbraní v ruce! Nové svědectví odhaluje tajemství krále Rock 'n' Rollu!

Michelle Obamová otevřeně: Jsem ráda, že jsme s Barackem neměli syna!