Jen u některých potravin je tuzemská produkce dostačující. Platí to například v případě cukru, ani tak ale nebylo možné zabránit jeho výraznému zdražení o desítky procent během posledních týdnů.
Zcela soběstačné bylo Česko podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za rok 2020 pouze ve výrobě hovězího masa, mléka a mléčných výrobků a cukru.
Ze statistických dat ČSÚ také vyplývá, že kilogram cukru zdražil ze zářijových 21 na říjnových více než 34 korun.
Jde tak o jednašedesátiprocentní nárůst oproti začátku roku 2022. Ještě v lednu stál kilogram cukru krystal něco přes 18 korun, následně se od února do dubna držela cena pod 20 Kč/kg.
Důvod zdražení pojmenoval jeden z tuzemských cukrovarů. V září se doprodal loni vyrobený cukr, ten nový už je kvůli prudkému nárůstu výrobních nákladů výrazně dražší.
Témata: Cukr - inzulín