Nové bankovky budou již brzy. V roce 2022 skončila platnost starších vzorů

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. října 2022 13:36

Po Novém roce se ve vaší peněžence mohou objevit nové tisícikorunové bankovky. Letos se naopak lidé některých starších bankovek zbavovali, protože jejich platnost vypršela.

V novém kalendářním roce se mají v oběhu objevit tisícikorunové bankovky vzoru 2008, ovšem s přítiskem k 30. výročí České národní banky a české měny. Uplynou totiž tři desetiletí od vzniku samostatného českého státu. Emise je naplánovaná na 8. února. 

V polovině letošního roku skončila platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot od 100 do 2000 korun z druhé poloviny 90. let. Lišily se šířkou ochranného prvku, v tomto případě proužku, který vertikálně protíná bankovku.

"Tento proužek je u neplatných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou," vysvětlila banka. 

Zatím je stále možné již neplatné bankovky vyměnit na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB. Od 1. července 2024 bude výměna možná jen na pokladnách ČNB, avšak po neomezenou dobu.

Témata: CZK ČNB