Nehoda na železnici: Poříčany už jsou průjezdné, u Valašského Meziříčí vlaky stále nejezdí

Vlaky

Autor: ČTK

12. října 2022 20:17

Zatímco provoz na železničním koridoru u Poříčan na Kolínsku, kde v pondělí vykolejil nákladní vlak, byl kolem poledne obnoven na dvou kolejích ze tří, na Vsetínsku po úterní nehodě na železničním přejezdu u Valašského Meziříčí vlaky stále nejezdí.

Provoz by tam mohl být podle odhadu Správy železnic obnoven dnes kolem 20:00. Kvůli nárazu nákladního vlaku na předmět v kolejišti byl dnes na zhruba 90 minut zastaven provoz vlaků i na železničním koridoru v úseku mezi Olomoucí a nedalekým Štěpánovem.

Na Kolínsku havaroval nákladní vlak v pondělí vpodvečer, mimo koleje se dostala lokomotiva a dvě cisterny převážející toxický benzen. Hasiči v úterý látku přečerpali do náhradních cisteren a v noci na dnešek dělníci s pomocí těžké techniky včetně několika jeřábů odstranili z tratě havarované cisterny a nad ránem lokomotivu.

Následovala oprava koleje. Dnes ráno se u Poříčan začalo jezdit po první koleji, před polednem byla zprovozněná druhá označovaná jako nultá. V místě oprav trati mohou jet vlaky rychlostí 50 kilometrů za hodinu. Zprovoznění poslední koleje bude v nejbližších dnech, záleží mimo jiné na dodání dílů k poškozené výhybce. 

Příčinu havárie vyšetřuje Drážní inspekce, podle níž vlak nedovoleně projel návěstidlo zakazující jízdu. Škoda dosáhla podle odhadu Správy železnic čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili.

Témata: středočeský kraj Vlaky