Příspěvek na mobilitu řeší poslanci. O kolik se má zvednout?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. října 2022 13:36

Poslanci se dnes v druhém čtení vládní novely zabývají růstem příspěvku na mobilitu pro zdravotně znevýhodněné. Vláda o parametrech zvýšení rozhodla už v srpnu. Kolik by příjemci měli dostat navíc?

Vláda schválila opatření na podporu zdravotně znevýhodněných už koncem srpna, bylo mezi nimi i zvýšení příspěvku na mobilitu, který má kompenzovat růst cen pohonných hmot.

Příspěvek v současnosti činí 550 korun měsíčně, podle ministerstva práce a sociálních věcí jej pobírá přibližně 260 tisíc lidí. Nově by měl vzrůst o 350 korun na 900 korun měsíčně. 

"Ve většině případů tito lidé zůstávají odkázáni na finanční prostředky, na které mají nárok v rámci sociálního systému. Je nesmírně důležité v současné krizi myslet i na ně," řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) před několika týdny.

Návrh by ale mohl doznat úprav, sněmovní opozice totiž navrhuje růst příspěvku až na 2200 korun měsíčně. I koaliční poslanci pak navrhují vyšší příspěvek pro lidi, kteří se neobejdou bez podpory energeticky náročných dýchacích přístrojů.

Témata: invalidé Poslanecká sněmovna