Václavské náměstí se plní demonstranty. Přichází stovky odborářů

Demonstrace, ilustrační foto

Autor: ČTK

8. října 2022 11:42

Hodinu před začátkem odborové demonstrace proti chudobě se na pražském Václavském náměstí scházely stovky protestujících. Většina přicházela v organizovaných skupinách, převládaly mezi nimi vlajky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), která demonstraci svolala, a Odborového svazu Kovo. Protest začne ve 12:05, odbory na něm chtějí vyjádřit nesouhlas s reakcí vlády na vysokou inflaci a její sociální dopady.

Před pódiem postaveným v horní části Václavského náměstí se zhruba v 11:15 podle zpravodajky ČTK sešlo asi 200 až 300 lidí. Další přicházeli ze spodní části náměstí a z přilehlých ulic. Řada demonstrantů na sobě měla reflexní vesty označující příslušnost k jednotlivým odborovým svazům, jejich vlajky a společné transparenty. Protestující houkali na houkačky. V okolních ulicích se před začátkem protestu pohybovaly také policejní hlídky a antikonfliktní tým.

V prostřední části náměstí se nachází také petiční stánek komunistického kandidáta na prezidenta Josefa Skály. U hlavního nádraží, odkud část demonstrantů na protest přichází, je petiční stánek předsedy ČMKOS Josefa Středuly, který rovněž vyhlásil prezidentskou kandidaturu.

Podle odborářů vláda nechala svým otálením dojít situaci do stavu, kdy má Česko jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii, domácnostem se propadá kupní síla a firmy ztrácí konkurenceschopnost. Po státu odboráři chtějí okamžité zavedení regulace cen základních životních potřeb a zpřísnění cenové kontroly nebo regulaci cen potravin, energií, pohonných hmot, vody a nájemného. K dalším požadavkům odborů patří i zvýšení minimální mzdy na 18.200 korun ještě v letošním roce a přednostní zaměření výdajů státního rozpočtu na boj proti ekonomické krizi.

Témata: Demonstrace