Demonstrace v Praze: Odboráři vyjdou do ulic protestovat proti chudobě

Demonstrace, ilustrační foto

Autor: ČTK

8. října 2022 8:44

Na Václavském náměstí v Praze budou dnes po poledni demonstrovat odboráři proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Na akci nazvané Pět minut po dvanácté hodlají vyzvat vládu, aby bezodkladně pomohla lidem a firmám zvládnout obtížnou situaci.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která demonstraci svolává, je s 31 svazy a 270.000 členy největší odborovou centrálou v zemi. Její šéf Josef Středula v současnosti sbírá podpisy pro kandidaturu na prezidenta.

Podle odborářů vláda nechala svým otálením dojít situaci do stavu, kdy má Česko jednu z nejvyšších inflací v Evropské unii, domácnostem se propadá kupní síla a firmy ztrácí konkurenceschopnost. "Odmítáme propad reálných příjmů, propad do chudoby, nemravné marže a zneužívání situace, škrty bez jasné strategie a nesmyslné snižování příjmů veřejných rozpočtů," uvedli organizátoři dnešní demonstrace na webu.

Po státu odboráři chtějí okamžité zavedení regulace cen základních životních potřeb a zpřísnění cenové kontroly nebo regulaci cen potravin, energií, pohonných hmot, vody a nájemného. K dalším požadavkům odborů patří i zvýšení minimální mzdy na 18.200 Kč ještě v letošním roce a přednostní zaměření výdajů státního rozpočtu na boj proti ekonomické krizi.

Odboráři z ČMKOS demonstraci ohlásili na svém shromáždění počátkem září. Na oznámení tehdy reagoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Uvedl, že v pořádání takových akcí v době, kdy vláda opatření chystá, nevidí logiku. Zmínil, že buď odbory chtějí konstruktivně jednat a hledat řešení, nebo demonstrovat.

Témata: Demonstrace