Babiš opět u soudu. Bankéř zmínil Agrofert v souvislosti s Čapím hnízdem

Andrej Babiš

Autor: ČTK

26. září 2022 13:40

Společnost Farma Čapí hnízdo by u banky HSBC nezískala úvěr na stavbu areálu bez záruk holdingu Agrofert, projekt by nebyl financovatelný. U pražského městského soudu to dnes uvedl bývalý zaměstnanec oddělení finančních trhů banky Filip Koutný. To, že měla Farma Čapí hnízdo spojení s Agrofertem, vyplývalo podle něj i z dokumentace.

V případu čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba vinu odmítají. Hrozí jim až desetileté vězení, státní zástupce jim v obžalobě navrhl podmíněné a peněžité tresty.

Koutný dnes vypověděl, že Čapí hnízdo mělo být původně privátním projektem Babiše, což se údajně dozvěděl od finanční ředitelky holdingu Agrofert Petry Procházkové. "Původní informace, kterou jsem od paní Procházkové i od svých kolegů vyrozuměl, byla, že projekt začal jako soukromé sídlo pana Babiše a postupem času se rozrostl na poněkud dramatickou velikost. Tuším, že celkové financování z banky HSBC přesáhlo 450 milionů korun," popsal Koutný. Po jeho výpovědi na policii banka s Koutným rozvázala pracovní poměr.

Procházková mu podle jeho slov také řekla, že jde o Babišovu "srdeční záležitost". Pokud by za projektem nestál Agrofert, nebyl by podle Koutného financovatelný. "Nejsem úvěrář, nicméně odborný názor je, že projekt byl nefinancovatelný, mimo záruku v plné výši, neodvolatelnou a bezpodmínečnou," odpověděl Koutný na otázku soudce, zda by byl úvěr schválen v případě, kdy by za něj Agrofert neručil. Procházková by měla před soudem vypovídat tento týden. Koutný také řekl, že jediným klientem Farmy Čapí hnízdo měly být společnosti ze skupiny Agrofert.

Před soud dnes předstoupil i bývalý generální ředitel české pobočky HSBC František Kopřiva, který řekl, že měl informace o tom, že projekt patřil k Agrofertu. Stejně jako Koutný uvedl, že se nikdy nesetkal s tím, že by dokumenty v systému banky obsahovaly nepravdivé údaje. Právě v těchto dokumentech je podle dřívějších informací médií označen za vlastníka Čapího hnízda Babiš.

Pavel Šlancar, další z bankéřů HSBC, soudu popsal schůzku, na níž se úvěr pro Farmu Čapí hnízdo řešil. O úvěru prý jednal s Procházkovou. Vztahem mezi Farmou Čapí hnízdo a Agrofertem se Šlancar podle svých slov nezabýval, neví ani, proč za společnost jednala právě Procházková.

Obžaloba uvádí, že bývalý premiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová, která nyní za ANO kandiduje v Jihlavě v senátních volbách, úspěšnou žádost o dotaci podala.

Témata: Čapí hnízdo soudy Andrej Babiš Agrofert