Kalkulačka důchodu: Kde si spočítat výši penze a co potřebujete vědět?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. září 2022 9:19

Důchody jsou v Česku odjakživa velkým tématem. Letos se zvedaly už třikrát, další valorizace je již ohlášena na leden 2023. Lidé, kteří do penze teprve odcházejí, tak mohli ztratit přehled o tom, kolik bude jejich důchod činit.

Naštěstí existují užitečné nástroje, tzv. důchodové kalkulačky. Za jak dlouho splníte podmínky pro nárok na starobní důchod a jaká bude jeho orientační výše, můžete zjistit například díky Informativní důchodové aplikaci. 

Nejde ale o jedinou podobnou aplikaci. Výpočet důchodu nabízí i kalkulačka na webu Moneta Money Bank. Stačí vyplnit váš hrubý měsíční příjem, datum vzniku pojištění, datum narození a počet dětí.

V lednu se každopádně zvýší starobní, invalidní i pozůstalostní důchody. Všichni penzisté dostanou 140 korun navíc, k tomu jim stoupne procentní výměra o 5,1 %. Průměrný starobní důchod se tak zvedne o 825 korun.

Do výše důchodu se od příštího roku promítne také tzv. výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 korun za každé vychované dítě.

Témata: důchody CZK