Petr Fiala a další. Co řekli vládní politici o sobotním protestu proti kabinetu?

Petr Fiala 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. září 2022 11:22

Česká politická scéna reagovala na sobotní demonstraci na pražském Václavském náměstí, kde lidé protestovali proti Fialově vládě. Jak se k akci vyjádřil premiér a další členové kabinetu?

Petr Fiala (ODS) řekl, že demonstraci svolaly síly hlásící se k proruské orientaci. "Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá," sdělil novinářům. 

Ministr spravedlnosti a Fialův stranický kolega Pavel Blažek sice zdůraznil, že nejde proti premiérovi, který správně hovořil o svolavatelích, podotkl však, že je neztotožňuje se všemi protestujícími.

"Před rokem by na podobnou akci té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu," dodal Blažek.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že obavy protestujících bere vážně. "Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku,v tom se s řečníky neshodnu," napsal na twitteru. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Pavel Blažek Vít Rakušan (STAN) demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022)