Požár u Hřenska: Déšť pomohl, drony mohly opět do vzduchu

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku

Autor: ČTK

21. srpna 2022 13:43

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. Dnes poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo. Jedno objevili hasiči při pochůzce teď už blátivým terénem. Na místě je 91 dobrovolných hasičů, 41 profesionálních. Nad Hřenskem s přestávkami prší. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

V terénu se hasičům a strážcům národního parku lépe dýchá, ochlazuje se zem, mokro je do hloubky zhruba dvou centimetrů, voda se vrací i do tůněk. "Déšť všichni uvítali. Na druhou stranu se cesty stávají bahnitým. Skalní masivy jsou velmi kluzké. Kmeny, po nichž hasiči procházeli, teď lze překonat jen s velkou opatrností. Z popela je mazlavé blátíčko, čistit boty je tak nutné každou chvíli," uvedl Rudolf. Mokré mají hasiči i oblečení. Dobrovolné jednotky přitom bivakují přímo na místech, poblíž kterých zasahují. Věci a boty suší v autech.

Drony dnes vzlétly kvůli počasí až v 10:00. Nedostaly se ale všude kvůli hustému oparu. Vzlétnou ještě odpoledne. Na Gabrielině stezce hasiči objevili jedno horké místo, které prolili vodou. Pochůzky mají hasiči se strážci parku rozděleny na celý den. Podle Rudolfa teď musí dbát ve zvýšené míře na bezpečnost, těžko sjízdné jsou i cesty.

Požár vznikl podle policie pravděpodobně v Malinovém dole. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko Hasiči