Žádost o příspěvek na dítě: 5000 korun chtějí rodiče pro více než 300 tisíc dětí

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. srpna 2022 12:21

Třetím dnem mohou rodiny žádat o jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě, ať už osobně nebo online. Úřady dnes informovaly o dosavadním zájmu žadatelů o státní pomoc.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes před devátou hodinou informovalo, že přijalo už přes 200 tisíc žádostí o příspěvek pro 318 tisíc dětí, přičemž online přes aplikaci Jenda bylo podáno asi 180 tisíc žádostí. 

"Za dva dny velmi slušný výsledek, takový proces v oblasti digitalizace zde nikdy nebyl, je to velký posun i v ostatních dávkách, budeme v tom pokračovat," napsal na twitteru ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidé mohou o příspěvek zažádat prostřednictvím portálu Jenda, k podání žádosti on-line potřebují elektronickou identitu občana, například bank ID, NIA ID či moje ID. O příspěvek je možné zažádat také osobně na vybraných pracovištích Czech POINT na krajských, městských či obecních úřadech.

Pomoc je určena všem dětem do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte.

Témata: Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) Sociální dávky