Žádost o příspěvek 5000 na dítě už se týká všech. Jurečka připustil opakování pomoci

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. srpna 2022 17:20

Všichni lidé, kteří na něj mají nárok, už mohou žádat o příspěvek určený rodinám s dětmi, jimž má pomoci s dopady inflace. Ačkoliv k této pomoci stát přikračuje v těchto dnech, už se řeší, zdali by ji do budoucna mohl zopakovat.

Až od dnešního dne si mohou o jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun požádat všichni lidé, kteří na něj mají nárok. Finanční pomoci od státu se tak teprve dočkají, přesto se už řeší její možné opakování.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) totiž dnes ve vysílání ČT24 nevyloučil, že by vláda mohla příspěvek vyplatit znovu. Nyní se s tím však podle jeho slov nepočítá. 

Ministerstvo spustilo nový klientský portál Jenda, jehož prostřednictvím si je možné o pomoc od státu zažádat. K podání žádosti on-line lidé potřebují elektronickou identitu občana, například bank ID, NIA ID či moje ID. 

O příspěvek je možné zažádat také osobně na vybraných pracovištích Czech POINT na krajských, městských či obecních úřadech. Určen je všem dětem do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte.

Témata: Ministerstvo práce a soc. věcí Sociální dávky Marian Jurečka (KDU-ČSL) děti těhotenství Rodina