Požár u Hřenska: Evakuovaní lidé by se mohli vrátit, jasno bude v pátek

Hasiči zasahují u požáru v Českém Švýcarsku.

Autor: ČTK

10. srpna 2022 21:40

Hasiči mají možný plán návratu evakuovaných obyvatel z Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky. Pokud bude pokračovat zásah hasičů v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek míní, že se obyvatelé budou moct vrátit v sobotu. Řekl to dnes novinářům. Zda se tak skutečně stane, bude jasné nejpozději v pátek.

"Tím, že postupně předáváme území správě národního parku a zmenšujeme plochu, kde zasahujeme, jsme se logicky bavili o plánovaném postupném uvolnění prostoru pro obyvatele," uvedla mluvčí. Hasiči dnes zasahují zhruba na 60 hektarech, což je zhruba o 1000 hektarů méně, než požár původně zasáhl. "Koordinace probíhá mezi hasičským záchranným sborem, Policií ČR, zástupci národního parku a dotčených obcí," přiblížila Götzová.

V terénu hasiči dál pracují na tom, aby mohli uvolnit národnímu parku další části hašeného území. Správa parku zatím převzala oblast nedaleko obce Janov, část území severozápadně od Vysoké Lípy a část plochy na východ od Pravčické brány. Správa musí zajistit dobrovolné hasiče, kteří budou na místa dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. Potřebují nejméně 15 jednotek dobrovolných hasičů.

Policie bude mít na starost dopravu, řada komunikací je totiž kvůli pohybu techniky hasičů i samotnému zásahu uzavřená. "Skutečně jsme se dohodli na plánu dalšího postupu, nicméně konkretizovat dnes, kdy dojde k otevření komunikací, v jakém čase, je velice předčasné," sdělil dnes ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek. Pokud bude situace příznivá, policie podle něj zprůjezdní komunikaci přes Hřensko, kterou využívají mimo jiné pendleři. "Konkrétní datum nebo čas v současné době skutečně potvrdit nemohu," dodal Vítek.

Silnice z Hřenska do Mezné zřejmě zůstane zavřená i po návratu evakuovaných obyvatel, řekl Pánek. Do Mezné a Mezní Louky se však lidé dostanou pouze s povolenkami, které jim bude starosta vydávat ve Vysoké Lípě od chvíle, kdy situace jejich návrat dovolí.

Správa národního parku si ve čtvrtek převezme další hašené území

Hasiči v Českém Švýcarsku připravují zbylé území, které zasáhl požár, na předání správě národního parku a požárním hlídkám. Lesní porost začal v rezervaci hořet 24. července, nakonec se rozšířil na 1060 hektarů. Hasiči zasahují už jen na několik desítkách hektarů. Správa národního parku si již část plochy převzala, další část správě parku hasiči předají ve čtvrtek. O jakou lokalitu půjde, rozhodne ve čtvrtek ráno velicí štáb. Novináře o tom dnes večer informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.

"Letová činnost na české i německé straně je teď ve večerních hodinách ukončována, mohou tak vzlétnout naše drony," řekla Götzová s tím, že přístroje s termokamerami budou požářiště prozkoumávat kvůli případným ohniskům i ve čtvrtek ráno. Do zásahu se dnes zapojilo pět helikoptér, které prolévaly půdu, kde se ještě objevují ohniska. Podle mluvčí jde o velmi malá ohniska, která se dál nešíří.

Hasiči potřebují dostat technické prostředky a dopravní vedení do velmi těžko přístupných míst. Proto dnes jedno z čerpadel a další vybavení přepravoval slovenský vrtulník v podvěsu tam, kam nelze techniku dopravit po zemi. Slovenský Hasičský a záchranný zbor na svém facebooku dnes večer uvedl, že z vrtulníku nejprve slanili na špatně přístupné místo dva slovenští hasiči a následně vrtulník dopravil na místo i potřebný materiál. "Díky doplnění dalších hadic a čerpadla mohli zasahující hasiči na hřebeni vytvořit posilové vedení, a zefektivnit tak likvidační práce," oznámil sbor.

Správa parku zatím převzala oblast nedaleko obce Janov, část území severozápadně od Vysoké Lípy a část plochy na východ od Pravčické brány. Správa musí zajistit dobrovolné hasiče, kteří budou na místa dohlížet kvůli hrozbě vzniku nových ohnisek. Potřebují nejméně 15 jednotek dobrovolných hasičů. Pokud bude pokračovat zásah hasičů v Českém Švýcarsku podle předpokladu, měli by hasiči předat správě parku poslední část požářiště do pátku. Evakuovaní obyvatelé ze Hřenska a jeho částí Mezné a Mezní Louky by se mohli podle starosty obce Zdeňka Pánka vrátit do svých domovů v sobotu.

Požár likvidovalo v jednu chvíli i 1000 hasičů, České Švýcarsko už záchranáři postupně opouští. Dnes odjela asi stovka hasičů z Olomouckého, Zlínského, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Následující dny bude redukce pokračovat. Na místě ještě zůstává záchranářský kamion Golem, kde bylo od jeho příjezdu ošetřeno asi 110 hasičů.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) Hasiči České Śvýcarsko