Průměrná mzda 2022: Kolik momentálně v Česku činí?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. srpna 2022 8:38

Rostoucí životní náklady zvyšují tlak zaměstnanců na růst mezd, ekonomická situace firem ale přidávání příliš nenahrává. Průzkum platového portálu Platy.cz ukazuje, jakým tempem rostou odměny zaměstnanců v ČR včetně bonusů a jak se liší situace v jednotlivých oborech a regionech.

Platový portál Profesia.cz shromažďuje údaje o platovém ohodnocení zaměstnanců v ČR. Podle jeho údajů je celková průměrná mzda včetně bonusů a odměn za první pololetí tohoto roku 49166 Kč. Oproti stejnému období loňského roku výdělky zaměstnanců vzrostly o 7 %, oproti minulému čtvrtletí činí nárůst 4 %.

„Největší meziroční nárůst celkové průměrné mzdy, a to o 10,3 %, jsme v posledním roce zaznamenali ve třetím čtvrtletí 2021, pak se ale téměř zastavil. V prvním čtvrtletí 2022 byla celková průměrná mzda jen o 0,8 % vyšší než v posledním kvartálu 2021. To nasvědčuje tomu, v současné době se růst mezd mírně nastartoval, vzhledem k ekonomické situaci ale nelze očekávat velké skoky. Firmy budou přidávat spíše jen tam, kde nutně potřebují získat nebo udržet pracovní síly,“ komentuje situaci na základě podkladů z platového portálu Platy.cz Michal Novák.

Z pohledu jednotlivých segmentů trhu práce mělo nejvýraznější vliv na meziroční nárůst mezd v prvním pololetí 2022 zvýšení minimální mzdy. Nevětší posun jsme tak zaznamenali v kategorii pomocné práce (o 23 %), dřevozpracující průmysl (o 16 %), služby (o 11 %). Ve všech těchto oborech je nízká průměrná celková mzda, od 26 000 Kč za pomocné práce po 33 400 Kč v dřevozpracujícím průmyslu. Z ostatních oborů, kde je úroveň mezd vyšší, si nejvíce polepšili zaměstnanci zajišťující kontrolu kvality, kde průměrná celková mzda stoupla o 11 % na 46 000 Kč.  Jsou ale i obory, kde se celková průměrná mzda zvýšila jen nepatrně. Mezi ně patří zemědělství a potravinářství, chemický průmysl a zákaznická podpora.

Kde se platí nejlépe

Asi nikoho nepřekvapí, že pokud necháme stranou platy vrcholového managementu, nejvíce si zaměstnanci vydělají v oblasti IT, kde je průměrná celková mzda včetně bonusů a odměn 63 240 Kč. Nad hranicí 50 tisíc Kč je průměr také v bankovnictví (50 400 Kč), na podobné hladině jsou pak mzdy v oborech management kvality (46 000 Kč), ekonomika a účetnictví (44 300 Kč) a lidské zdroje (44 100 Kč).

„V naší investiční společnosti aktuálně poptáváme nejen specialisty z oblasti bankovnictví a financí, ale i v oblasti IT. Důvodem je rozšiřování firmy a také plánované otevírání nových poboček. Uvědomujeme si situaci na trhu a jsme ochotni za kvalitní pracovníky dobře zaplatit. Stejně tak uvítáme talenty s potenciálním kariérního růstu,“ říká Jitka Jetlebová, HR ředitelka IC Group.

Z pohledu regionů vede Praha (58 300 Kč), následovaná Středočeským (47 200 Kč) a Jihomoravským krajem (46 000 Kč). Na opačném konci žebříčku jsou kraje Karlovarský (36 500), Olomoucký (38 600 Kč) a Zlínský (39 200 Kč).

Státní správa versus komerční sektor

V posledních letech je tématem sbližování mezd ve státním a nestátním sektoru. Zatímco v letech 2018 až 2020 se rozdíl mezi průměrnou celkovou mzdou a platem zvyšoval, z 3 270 Kč na 4 300 Kč, v roce 2021 už byl jen 2 930 Kč letos prozatím 2 520 Kč. Zde je ale nutné vzít v úvahu, že kromě plošného zvyšování platů státních zaměstnanců zde sehrály roli i mimořádné odměny pracovníků ve zdravotnictví za jejich nasazení v době koronakrize.

„Letošní růst mezd lze jen těžko predikovat. Většina firem potřebuje stabilizovat lidské zdroje, takže lze očekávat, že budou zvyšovat mzdy tak, aby je udržely na konkurenceschopné výši vzhledem k ostatním v regionu. Můžeme se ale v některých oborech a regionech dočkat i snižování nákladů a zeštíhlování, protože finanční rezervy mnoha firem jsou kvůli negativnímu dopadu událostí v posledních dvou letech již vyčerpané,“ uzavírá Michal Novák a dodává: „Tomuto tématu se budeme věnovat podrobně i na oborovém veletrhu Profesia days, který letos proběhne 12. a 13. října v pražských Letňanech.“

Témata: platy CZK