Valorizace důchodu 2023: Úplně jasno bude až v září

Marian Jurečka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. července 2022 11:21

Na začátku příštího roku opět vzrostou penze, potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Úplně jasno o detailech navýšení penzí bude až po letních prázdninách.

Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že již nyní je z údajů ČSÚ o růstu cen za červen zřejmé, že od ledna 2023 dojde k dalšímu zvýšení důchodů, v průměru o 850 korun. Zvedat se má základní i procentní výměra. 

"Letos se zvyšují všechny důchody, tedy starobní, ale i invalidní a pozůstalostní, celkem třikrát," připomněl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Celkově jde o zvýšení přibližně o 15 %, v průměru tedy o téměř 2 500 korun. 

V lednu příštího roku by se základní výměra důchodů mohla podle dosavadního vývoje cen a mezd zvednout o asi 150 korun a procentní výměra pak v průměru o dalších 700 korun. Přesné částky však budou zřejmé až v září.

"Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Našim cílem je ohroženým skupinám pomoci při zdražování, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok," vysvětlil Jurečka. 

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL)