Příspěvek 5000 Kč na dítě: Kdy se začne vyplácet a kdo ho dostane jako první?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. července 2022 10:00

Již příští týden začnou úřady vyplácet jednorázový pětitisícový příspěvek určený rodinám s dětmi. Pomoci by jim měl s dopady růstu cen potravin či energií. Ministerstvo včera uvedlo, kdo dostane peníze jako první.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v úterý informovalo, že na začátku srpna dorazí lidem první výplaty pětitisícového příspěvku pro rodiny s dětmi. "Ten se začne vyplácet první těm, kteří měli za měsíc červen nárok na přídavek na dítě," uvedl úřad. 

Ostatní rodiče s nárokem na příspěvek si o něj budou moci požádat od poloviny srpna na vybraných Czech POINTech nebo na webu MPSV, kde bude k dispozici jednoduchý formulář. "S výplatami na základě těchto žádostí se začne na přelomu srpna a září," dodalo ministerstvo.

Pětitisícový příspěvek obdrží rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého na každé dítě do 18 let. Spodní věková hranice je stanovena narozením dítěte nejpozději 31. prosince 2022. Horní věková hranice je pak daná 1. srpnem 2022, kdy věk nesmí přesáhnout 18 let.

Příspěvek se týká biologických i adoptivních rodičů, jelikož ti jsou zákonnými zástupci. Zákon také stanovuje, že za rodiče jsou považováni také pěstouni. V případě střídavé péče může žádost podat za dítě fakticky kterýkoliv z rodičů s tím, že příjmy bude prohlašovat za rodinu, se kterou dítě v době podání žádosti žije.

Témata: Ministerstvo práce a soc. věcí děti těhotenství Rodina