OBRAZEM peklo v NP České Švýcarsko: Hasiči bojují o naši přírodu s ohnivým živlem!

požár lesa u Hřenska (červenec 2022) 46

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

26. července 2022 13:15

Třetím dnem zasahují hasiči u rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Oheň před dnešním polednem likviduje přes 400 hasičů z 83 jednotek. Česko požádalo i o zahraniční pomoc. Požár se rozšířil do turisty oblíbeného Hřenska, zasaženo bylo také asi šest domů v obci Mezná. Hasiči zatím nedokážou odhadnout, zda se požár nešíří dál.

Slovensko slíbilo poslat do Hřenska, kde hasiči třetím dnem bojují s rozsáhlým požárem, hasicí stroje, které se vrátily ze Slovinska. Helikoptéru k hašení pošle Polsko, pomoc v podobě speciálních hasicích letounů slíbila i Itálie. Po návštěvě požářiště to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Uvedl, že slovenské vrtulníky musejí projít po návratu ze Slovinska kontrolou, jasno by chtěl mít o jejich použití do středy. Na místě spolu s ním poděkoval hasičům za nasazení premiér Petr Fiala (ODS).

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka drží hasiči v Hřensku linii požáru. Odhadovat, kdy požár skončí, nechtěl. Záleží podle něj na počasí, zejména síle a směru větru. Úplné uhašení lze podle něj čekat i za několik dnů.

Vlček potvrdil, že není třeba vyhlašovat krizový stav. Podmínky k tomu naplněny ještě nejsou, dohodl se s hejtmanem Ústeckého kraje Janem Schillerem (ANO). Ten po po jednání bezpečnostní rady kraje ČTK řekl, že hasiči zásah zvládají vlastními prostředky. Vyhlášení stavu nouze bude hejtman znovu projednávat dnes večer, pokud se situace nezlepší.

Oheň před dnešním polednem likvidovalo přes 400 hasičů z 83 jednotek. Polovina ze zasahujících hasičů je z řad dobrovolníků. Vlček, Rakušan i Fiala jim poděkovali. Rakušan na místě uvedl, že od ledna dostanou hasiči v tarifech přidáno o deset procent.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) Hasiči