Výbuch v Litvínově: Co za ním stálo?

Unipetrol, ilustrační foto

Autor: ČTK

21. července 2022 20:44

Vyšetřování noční exploze v chemickém závodě v Litvínově na Mostecku začne v místě výbuchu v pátek. Po explozi začalo hořet, hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba 20 minut od výbuchu, do ranních hodin nechávali kontrolovaně dohořet zbytky uhlovodíků. Příčinou výbuchu byla podle vyjádření firmy Orlen Unipetrol technická závada na hydrokrakovací jednotce.

Teprve poté, co začne vyšetřování v místě výbuchu, bude firma podle jejího mluvčího schopná odhadnout rozsah poškození a časovou a finanční náročnost opravy. Celý chemický areál je v provozu, výroba podle Kaidla zastavena není.

Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana policie a hasičský záchranný sbor dnes kontrolovaly dokumentaci. Doplnil, že vyšetřování bude pokračovat v pátek ohledáním místa požáru. V 9:00 by měli dorazit pracovníci Technického ústavu požární ochrany HZS ČR. "Čekáme, až nám naši hasiči řeknou, že je zásah ukončen. Zatím jsou na místě, proto ještě vyšetřování na místě nemohlo začít," doplnil Kaidl.

K výbuchu vyjelo devět jednotek hasičů ve středu ve 22:55. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Při explozi se zranili čtyři lidé, jeden velmi vážně. Do pražské nemocnice Královské Vinohrady ho dopravil vrtulník.

Témata: unipetrol