Výbuch domu na Prostějovsku: Zemřel člověk, tři lidé se zranili

V Olšanech na Prostějovsku vybuchl dům. (18.7.2022) 2

Autor: ČTK

18. července 2022 12:55 | Aktualizováno: 18. července 2022 21:05

Po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova našli dnes večer hasiči v sutinách domu tělo muže bez známek života. Jeho totožnost policie ověřuje, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Petra Vaňharová. Pravděpodobně jde o majitele domu, podle sousedů dům obýval zhruba šedesátiletý muž.

Řadový patrový dům detonace zbořila, zasáhla i další dva domy v sousedství. Další dvě desítky domů poškodila. Předběžná škoda byla vyčíslena na deset milionů korun. Obyvatelé okolních domů se večer mohli vrátit domů poté, co objekty prohlédl statik, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Výbuch nastal dnes kolem 11:00. Na nalezení oběti měli zásluhu kynologové se psy, kteří místo označili. Hasiči lidské tělo poté vyhrabali ze sutin, zjistila ČTK. Muže nalezli hasiči zhruba po osmi hodinách náročné práce. "Likvidační práce budou pokračovat do večera a s největší pravděpodobností i během zítřka (úterka)," uvedla mluvčí hasičů.

Výbuch zcela zničil jeden dům, další dva výrazně poškodil. Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dva automobily. "Ve spolupráci s kolegy jsme museli jeden ze sousedních domů kvůli poškození štítové zdi stabilizovat pomocí výdřevy a speciálního pažení. Zároveň jsme instalovali inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených konstrukcí, abychom zajistili bezpečnost zasahujících jednotek. Hasiči-lezci provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil," doplnila Balážová.

Zajištění objektů hasiči konzultovali se statikem, který hodnotil stav okolních domů. "Po jeho kontrole se mohli vrátit do svých domovů lidé, které jsme po výbuchu evakuovali. Celkově jich bylo deset," uvedla mluvčí hasičů.

Sousedé ČTK řekli, že dům obýval asi šedesátiletý muž. Jsou přesvědčeni o tom, že šlo o výbuch plynu. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina výbuchu není podle nich jasná. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové byli zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. "Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem," řekla ČTK mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

S odklízením sutin pomáhal hasičům na místě sací bagr. S odklízením sutin pomáhala padesátce hasičů z osmi jednotek i další těžká technika. Na místo byl povolán USAR tým pro vyhledávání a záchranu v sutinách. Příčinu a okolnosti vyšetřují hasiči ve spolupráci s policií.

Byla to strašná rána, myslel jsem, že přišla válka, řekl senior z Olšan

Ohlušující rána, po které se sesunul jeden z domů v bytové zástavbě, zastavila dnes před polednem dosud poklidný život v Olšanech u Prostějova. Devětaosmdesátiletý Alois Růžička z nedalekého sousedství si v té chvíli myslel, že přišla válka. Kávu, kterou v té chvíli pil, vylil na sebe, jak se lekl. Jeho dům je po detonaci bez újmy, řadě dalších ve stejné ulici se však tlakovou vlnou vysypalo sklo z oken. Manévry sledují zdejší obyvatelé ještě několik hodin po výbuchu, hasiči stále prohledávají sutiny.

"Bylo to strašná rána, ohlušující. To byla taková rána, že to zatřepalo s baráky. Bylo kolem 11:00, zrovna jsem pil kafe, v té chvíli jsem ho na sebe i vylil. Hrozně jsem se v té chvíli lekl. Vybavila se mi Ukrajina," řekl ČTK Růžička.

Vzápětí jej však napadlo, že v domě nedalekého souseda bouchl plyn, a s ostatními sousedy z ulice je o tom stále pevně přesvědčen. "Vylezl jsem ven a už to tady lítalo, na ulici už byli lidé. Hned po té ráně byli tady olšanští hasiči, kteří mají stálou pohotovost kvůli dálnici. Poté megafony volali, ať lidé v sousedství opustí okamžitě baráky, nevěděli, kde je hlavní uzávěr plynu. Byl to na beton plyn," doplnil senior. V domě, který se po výbuchu sesunul k zemi, bydlel podle něj muž středního věku. "Někdo zas říká, že tam nebydlel, takže to není jasné," doplnil muž.

Sousedé litují i rodinu, která má dům v těsném sousedství s objektem, který vybouchl. Neštěstí se totiž stalo v řadové zástavbě, sousední dům je po výbuchu z poloviny zničen, výbuch citelně poškodil i dům z druhé strany. "Je to mladá rodina, dům opravovali a chtěli se sem nastěhovat. Šli uličkou a plakali," podotkl Růžička.

Událost zcela převrátila život v obci, nejbližší sousedé i odpoledne sledovali dění ze židlí před svými domy, k místu neštěstí přicházeli lidé z celé obce. Ulici obsadili policisté, hasiči, těžká technika. Místo, kde k výbuchu došlo, je z obou stran ohrazené policejní páskou. Nedostanou se tam zatím ani místní. Lidem zatím nejde v domech elektřina. "Je to strašné neštěstí. Čert vem vypnuté mražáky, hlavně aby se nikomu nic nestalo," řekla ČTK jedna z obyvatelek Olšan u Prostějova, která k místu přišla se svým psem.

Ulici v obci z obou stran zatarasili policisté, uzavřeli i sjezd z dálnice, který směřuje na tuto hlavní silnici. "V Olšanech žiju od narození. Takové manévry jsem zažil akorát za války, jinak ne," uzavřel Alois Růžička.

Hasiči stále prohledávají sutiny v Olšanech, na místě budou do večera

Hasiči počítají s tím, že budou prohledávat sutiny domu po výbuchu v Olšanech u Prostějova až do večera. Zda v domě při detonaci někdo byl, zatím stále není potvrzeno ani vyloučeno. Po případných obětech pátrají kynologové, na místě zasahuje také USAR tým pro vyhledávání a záchranu v sutinách, řekla na místě ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči také stabilizují domy v těsném sousedství, které výbuch rovněž poničil.

"Na místě aktuálně pracuje sací bagr, který nám pomůže s odklízením největších sutin, samozřejmě pracujeme i ručně. Máme tam naše hasiče, dobrovolné hasiče a také USAR tým, který pracuje na stabilizaci domu v sousedství. Ten byl v rekonstrukci. U toho zříceného domu je velké množství sutin, velice těžko se s tím pracuje, jsou tam různé trámy a ocelové části, musí se proto pracovat obezřetně, aby to nebylo nebezpečné pro záchranáře. Postupně vše procházejí také kynologové se psy," uvedla mluvčí hasičů.

Zřícený dům byl patrový, na místě tak zůstalo obrovské množství sutin. I proto hasiči předpokládají, že budou na místě pracovat ještě delší dobu. "Bude to trvat, i když sací bagr velmi pomůže, ruční práci nic nenahradí. Pracovat tak budou minimálně do večera. Jakmile se setmí, velitel zásahu rozhodne, že buď se práce na nějakou dobu přeruší nebo se bude pracovat za osvětlení. Máme zde zřízen také štáb velitele zásahu," doplnila Balážová.

Podle obyvatel ze sousedství dům obýval asi šedesátiletý muž, zda v té chvíli byl na místě, však stále není jasné. "Spolupracujeme s policií, my máme na starosti pátrání a odklízení tak, abychom se eventuálně dostali do přízemí a mohli vyloučit, nebo potvrdit přítomnost osob. Stále však pátráme, do doby, než to vyloučíme, až budou odklizeny sutiny nebo dokud nenalezneme případně tělo," řekla mluvčí hasičů.

Sousedé jsou přesvědčeni o tom, že šlo o výbuch plynu. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina výbuchu není podle nich jasná. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové byli zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. "Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem," řekla ČTK mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

Témata: výbuch domu v Olšanech (18.7.2022) Policie ČR