Zemi ozáří obří superúplněk, největší v letošním roce!

superměsíc

Autor: ČTK

13. července 2022 5:00

Dnes večer nastane superúplněk, pohledově bude Měsíc největší v letošním roce. Superúplněk je jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže. Úkaz se letos objeví podruhé, první superúplněk byl v červnu.

Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále - v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se také při různých přízemích liší.

Podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě se Měsíc dostane nejblíže Zemi v 11:09 SELČ, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů. Ve fázi úplňku se pak ocitne ve 20:38 SELČ. Při červnovém superúplňku byl Měsíc v přízemí ve vzdálenosti 357 428 kilometrů od Země.

Horálek v tiskové zprávě upozornil, že ačkoliv půjde o úhlově největší úplněk roku, lidé nespatří obří Měsíc. Bude jen asi o 15 procent větší než ten úhlově nejmenší v roce.

"To, co ovšem vždycky zaujme, bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc 'obrovský," dodal astronom.

Témata: superměsíc Měsíc Vesmír měsíc