Kralupy nad Vltavou: Požár byl vidět na kilometry daleko, hasiči na místě dál zasahují

V Kralupech nad Vltavou hasiči pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru plastového odpadu v areálu kovošrotu

Autor: ČTK

6. července 2022 13:22

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku hasiči v noci na dnešek pokračovali v likvidaci rozsáhlého požáru plastového odpadu v areálu kovošrotu. Obyvatelům města bylo podle reportéra serveru stars24.cz doporučeno v průběhu úterý nevětrat. Požár byl vidět na kilometry daleko a viditelný kouř šel pozorovat až z nedaleké Prahy.

Hořet začalo v úterý před 17:00, byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu, který stále trvá. Hasit se bude zřejmě celý den, po poledni na místě zasahovalo 24 jednotek hasičů, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář. Podle policejní mluvčí Barbory Schneeweissové zřejmě požár nezpůsobí finanční škodu, protože jde o odpad. Jeden z hasičů utrpěl lehčí poranění.

"Hoří velká hromada plastového odpadu, který hasiči musí postupně rozhrabávat a prolévat vodou," řekl Bakalář. Likvidaci uhašeného odpadu podle něj bude obstarávat majitel. U požáru v noci zasahovalo 30 jednotek hasičů a speciální technika, například rypadla na rozhrabávání. Chemická jednotka z laboratoře v Kamenici, která monitoruje případný únik škodlivých látek do ovzduší, naměřila kolem půlnoci v místě zásahu podlimitní, tedy mírně zvýšené hodnoty. "Na dalších místech byla měření negativní," doplnil Bakalář.

V úterý odpoledne začala hořet zhruba 50 metrů široká hromada plastového odpadu v areálu kovošrotu, který je v průmyslové části města. Kolem 19:00 zvýšili hasiči stupeň poplachu na nejvyšší, který vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek.

Policie se bude zabývat vyšetřováním příčin požáru až po dohašení. Podle Schneeweissové bude při vyšetřování zřejmě pracovat s variantami nedbalosti a úmyslného založení, v areálu byl podle ní před několika dny menší požár.

Témata: požár