Kde rostou houby? Meteorologové zveřejnili mapu pro všechny sběrače

Houby, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. července 2022 18:30

Nadcházející dva volné dny, tedy úterý a středa, si zaslouží nějaký program. Pokud hodláte zamířit do přírody, můžete mnohde narazit na houby. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil mapu, která ukazuje, kde je to pravděpodobné.

ČHMÚ představil novou mapovou aplikaci, na twitteru pak rovnou zveřejnil mapu platnou pro dnešní den. "Velmi intenzivní srážky v nedávných dnech vytvořily v zasažených lokalitách vhodné vláhové podmínky pro růst hub," uvedli k ní meteorologové. 

Českem se v uplynulém týdnu přehnala vlna bouřek, udeřily především v Čechách. Půda se na některých místech tak nasytila vodou, že končily ve vodních tocích, které mnohdy vystoupily až na třetí stupeň povodňové aktivity.

Velmi intenzivní srážky v nedávných dnech vytvořily v zasažených lokalitách vhodné vláhové podmínky pro růst hub.Nejvíce jsou nyní houbařům nakloněny jižní a střední Čechy. Více informací se dozvíte v nové mapové aplikaci ČHMÚ zde: https://t.co/2c5ce1yw70 pic.twitter.com/C8aroPHwCu

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) July 4, 2022

"Nejvíce jsou nyní houbařům nakloněny jižní a střední Čechy," prozradili zástupci hydrometeorologického ústavu na sociální síti.

Z mapy je naopak podle sytě červené barvy zřejmé, že houby takřka vůbec neporostou v nejzápadnějším cípu země a na mnoha místech na Moravě. 

Témata: Houby