Zápy: Požár haly napáchal obrovské škody. Hasiči stále zasahují na místě

Hasiči zasahují u požáru

Autor: ČTK

2. července 2022 18:09

Zásah u požáru haly, která začala hořet v pátek večer v Zápech u Prahy, zřejmě přesáhne 24 hodin, hala s autodíly začala hořet v pátek před 20:00. Dnes po 17:00 hasiči dohašovali lokální ohniska, na místě bylo 15 zásahových vozidel, stále platí druhý stupeň poplachu. V hale byly autodíly, oleje a plynové lahve.

Škoda dosáhne podle majitele společnosti AD Partner asi 100 milionů korun, řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové začnou kriminalisté vyšetřovat, až skončí hasicí práce, zatím není možné stanovit výši škody. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

"Kolem 13:30 začaly čisticí práce, byl odtažen kontejner se zbožím a čtyři kamiony zaparkované vedle haly, odhadujeme, že po 18:00 by mohl být požár zcela zlikvidován, ale ještě se budou provádět demoliční práce, zásah tak zřejmě přesáhne 24 hodin," řekla Zemanová. Hasiči se při zásahu střídají. V době nejvyššího stupně bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici.

Hořet začalo v pátek před 20:00, byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu, který hasiči snížili dnes před 02:30 na druhý. Statik doporučil stržení budovy.

Zvláštní, tedy čtvrtý stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhali i pražské. Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.

Témata: požár středočeský kraj Hasiči