Příspěvek 5000 Kč na dítě: Kdy, komu a jak bude vyplacen?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. června 2022 11:21

Prezident Miloš Zeman ve středu podpisem stvrdil, že od srpna může stát začít vyplácet jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let. Koho se týká a jak bude jeho výplata probíhat?

Pětitisícový příspěvek obdrží rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého na každé dítě do 18 let. "Spodní věková hranice je stanovena narozením dítěte nejpozději 31. prosince 2022. Horní věková hranice je pak daná 1. srpnem 2022, kdy věk nesmí přesáhnout 18 let," uvádí MPSV. 

Automaticky jej dostanou rodiče, kteří mají v červnu nárok na přídavek na dítě. Ostatní si o peníze musí zažádat, vždy tak učiní jeden z rodičů a dá čestné prohlášení o příjmech za oba. Půjde to buď elektronicky přes webovou aplikaci, nebo osobně na vybraných Czech POINTech. 

Příspěvek se týká biologických i adoptivních rodičů, jelikož ti jsou zákonnými zástupci. Zákon také stanovuje, že za rodiče jsou považováni také pěstouni.

"V případě střídavé péče může žádost podat za dítě fakticky kterýkoliv z rodičů s tím, že příjmy bude prohlašovat za rodinu, se kterou dítě v době podání žádosti žije," informuje ministerstvo. 

Témata: Sociální dávky děti těhotenství Rodina Ministerstvo práce a soc. věcí