Příspěvek 5000 Kč může být vyplacen rodinám s dětmi, Zeman podepsal zákon

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. června 2022 15:25

Rodiny s dětmi se o letních prázdninách dočkají finanční pomoci od státu, pod zákon o příspěvku ve výši 5000 korun dnes připojil podpis prezident Miloš Zeman. Peníze začnou být vypláceny v srpnu.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes informoval, že hlava státu podepsala pět zákonů, mezi nimi zákon o jednorázovém příspěvku na dítě. Jeho vyplacení tak už po legislativní stránce nic nebrání. 

Nárok na pomoc od státu budou mít rodiny s loňským příjmem pod milion korun hrubého. Čerpat peníze je možné na každé dítě, které bude do konce července mladší 18 let. Veškeré informace k podmínkám příspěvku nabízí na svém webu Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL po nedávném schválení příspěvku Senátem uvedl, že jej stát začne vyplácet v průběhu srpna.

"Důvod, proč směřujeme právě k tomuto termínu, je jasný. Víme, že rodiny právě v této době mají velká vydání spojená se začátkem školního roku. Navíc domácnosti pociťují prudké zdražování, které je často žene do finančních problémů," řekl. 

Příspěvek podle něj pomůže řadě rodin se středními a nízkými příjmy, samoživitelkám a samoživitelům. "Víme, že právě tyto skupiny patří mezi rizikové," dodal předseda lidovců. 

Témata: Miloš Zeman Sociální dávky rodina Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)