Stávková pohotovost v Česku: Vyhlásilo ji devět svazů, uvedly odbory

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. června 2022 15:25

Platy ve veřejné správě jsou velkým tématem posledních dní, odbory už v minulém týdnu avizovaly stávkovou pohotovost. Dnes informovaly veřejnost o tom, kolik svazů se do ní nakonec zapojí.

Českomoravská konfederace odborových svazů dnes informovala, že odborové svazy v ní sdružené, které zastupují zaměstnance ve veřejných službách a správě se v minulém týdnu usnesly, že adekvátní reakcí na dosavadní průběh vyjednávání o valorizaci platů ještě v letošním roce je vyhlášení stávkové pohotovosti v jednotlivých odborových svazech.

K dnešnímu dni podle ČMKOS vyhlásily pohotovost Odborový svaz státních orgánů a organizací, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Unie orchestrálních hudebníků ČR, Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy, Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, Odborový svaz pracovníků knihoven, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Unie odborový svaz profesionálních zpěváků ČR a Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády.

Další čtyři svazy, které zastupují mimo jiné hasiče, herce či pracovníky kulturních zařízení, stávkovou pohotovost podporují. 

"Odborové svazy ve veřejných službách a správě zároveň jasně deklarovaly, že jsou připraveny se dohodnout, což potvrdily příklonem k tzv. variantě II návrhu MPSV dne 7. června 2022," stojí v tiskové zprávě.

Témata: Odbory platy CZK