Češi, pozor! Šmejdi našli zatím nejhorší způsob, jak z vás tahat peníze!

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. června 2018 17:01 | Aktualizováno: 1. června 2018 19:55

Lidé se musí mít neustále na pozoru před podvodníky, kteří se z nich snaží nekalými praktikami vytáhnout peníze. Nyní ale přišli takzvaní energetičtí šmejdi na zatím nejsofistikovanější způsob, jak okrádat občany.

Podle televize Nova přišli s úplně novou taktikou, která má připravit lidi o peníze. Začali se vydávat za inspektory České obchodní inspekce (ČOI).

Tento trik se objevil v posledním týdnu a prakticky všude probíhá stejně. Podvodníci zazvoní u vás doma, vydávají se za inspektory a tvrdí, že vám přišli zkontrolovat účet za energie.

"Jedná se zpravidla o dvojici mužů s visačkou inspektor na krku, kteří si vyžádají účet za plyn a elektřinu. Nejedná se o inspektora České obchodní inspekce, avšak spotřebitelé tvrdí, že v rámci představení tito muži skutečně mluví o České obchodní inspekci," vysvětlil TV Nova mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Přitom se vás ale snaží přinutit podepsat smlouvu, jejíž součástí je zplnomocnění. Poté vám budou moci vybrat jiného dodavatele energie.

"Cílem těchto smluv však bývá hlavně nárokování vysokých smluvních pokut v případě, že se nakonec spotřebitel rozhodne neměnit dodavatele energií," dodal Fröhlich.

Veřejnost by tak neměla do bytu pouštět jakoukoliv cizí osobu a už vůbec by lidé neměli nic podepisovat. Pokud k tomu přesto dojde a posléze si svůj čin rozmyslíte, budou po vás podvodníci žádat sankci.

V takovém případě lze využít služby mimosoudního řešení sporů České obchodní inspekce a v případě sporu s dodavatelem energií je podle televize možné se obrátit na Energetický regulační úřad.

Témata: Lidé Šmejdi - podvodní prodejci podvod domácnosti Energetika