Požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy: Jaký je stav zraněných?

V Roztokách hoří alzheimer centrum

Autor: ČTK, stars24.cz

5. června 2022 16:49

Hrozivý požár, který ve středu zachvátil roztocké alzheimer centrum, zaměstnal hasiče až do čtvrtečních brzkých ranních hodin. Zemřeli při něm dva lidé a 55 se zranilo. Vyšetřování příčiny vzniku může trvat několik měsíců, zdravotní stav zraněných se ale naštěstí lepší rychleji.

Centrum, jehož provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, začalo hořet ve středu kolem 19:00. Hasiči vyhlásili čtvrtý, tedy nejvyšší, stupeň požárního poplachu, na místě jich zasahovalo zhruba 100, seniory bylo třeba z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovat po nastavovacích žebřících.

Pod kontrolu dostali oheň přibližně po devíti hodinách, poté následovalo dohašování a dohlížení kvůli případným skrytým ohniskům. Ve 3:30 ráno předali hasiči budovu majiteli, který na ni musel ještě 48 hodin dohlížet.

Přibližně polovina klient centra bylo dočasně umístěno do jiných domovů sociálních služeb v Praze a středních Čechách. Ostatní byli ještě ve čtvrtek v nemocnicích, ze kterých byli postupně propouštěni a přesouváni do domovů sociálních služeb.

O zraněné se po požáru starali v celkem šesti nemocnicích a k dnešnímu dni značnou část z nich už lékaři propustili, ve vážném stavu ale nadále zůstává jeden klient, který leží na JIP.

Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců, bude třeba zpracovat řadu znaleckých posudků, řekly ČTK mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová a středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Témata: požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy požár středočeský kraj