Důchody od června stouply více, než se zvýší v září

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. června 2022 10:05

Důchody se letos zvýší celkem třikrát, v červnu se do jejích výše promítla druhá valorizace. Ještě jedna je v plánu po letních prázdninách. To už však lidem penze tolik nestoupnou.

Od červnové splátky se všem vypláceným důchodům zvyšuje procentní výměra o 8,2 %. Penze tak v těchto dnech vzrostou o více než tisícovku, konkrétně v průměru o 1017 korun. 

Červnová valorizace je v tomto ohledu štědřejší než ta plánovaná zářijová, o které už vláda premiéra Petra Fialy (ODS) rovněž rozhodla. Po letních prázdninách vzrostou důchody i příplatky o 5,2 procenta, penze tak stoupnou v průměru o dalších 699 korun. 

Fiala poznamenal, že důchody v tu chvíli dosáhnou průměrné výše 17 900 korun, o dva a půl tisíce více než v loňském roce. Navýšení by seniorům mělo pomoci zvládnout důsledky inflace. 

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky šlo o nutný krok. "Příjemci důchodů, ať už starobních, invalidních nebo jiných, patří mezi nejvíce zranitelné skupiny lidí. Valorizace pomůže uvolnit jejich napjaté rozpočty," konstatoval.

Témata: důchody