Požár v Roztokách: Na místě pomáhali i hosté z restaurace

V Roztokách hoří alzheimer centrum

Autor: ČTK, stars24.cz

2. června 2022 16:07

Při zachraňování seniorů z hořícího alzheimer centra v Roztokách u Prahy výrazně pomohli dobrovolníci, kteří se zapojili do evakuace. Do evakuace se spolu s hasiči zapojili hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce.

"Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili ty lidi v dekách ven a tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám. Byla tady na večeři i nějaká doktorka, ta se taky hned zapojila a začala pomáhat," řekl hostinský.

Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer. Některé seniory hasiči evakuovali po žebřících. Událost si vyžádala dva mrtvé, dalších 55 lidí se zranilo. Jde tak o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední léta. Podle Jakoba by bez profesionálního zásahu složek Integrovaného záchranného systému a také bez pomoci dobrovolníků bylo obětí ještě více.

"Musím ocenit všechny složky Integrovaného záchranného systému, ať už hasiče, policisty nebo záchranáře. Zákrok byl naprosto profesionální a perfektní. A stejně tak musím ocenit občany, kteří byli v tu chvíli v okolí a pomohli při evakuaci desítek osob. Neskutečně si toho vážím a smekám před nimi," dodal starosta Jan Jakob.

Témata: požár středočeský kraj požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy