Praha měla velký výpadek elektřiny. Nejezdilo metro či tramvaje, lidé uvízli ve výtahu

Tramvaje v Praze, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

2. června 2022 9:29 | Aktualizováno: 2. června 2022 12:05

Prahu dnes dopoledne postihl masivní výpadek dodávek elektřiny z rozvodny na Chodově, zasažené bylo centrum Prahy, ale i jiné městské části. Společnost ČEPS nedodávala elektřinu Pražské energetice (PRE), která se snažila dostat elektřinu do postižených oblastí z jiných rozvoden, například v Malešicích. ČTK to řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Pražská energetika potvrdila, že se již podařilo zcela obnovit všechny dodávky elektřiny v Praze. Výpadek trval necelou hodinu, skončil kolem 09:40. ČTK to řekl mluvčí firmy Petr Holubec. Masivní výpadek elektrického proudu zasáhl Prahu dnes ráno v 08:48.

Masivní výpadek elektrického proudu v Praze způsobila technická závada na 400 kV rozvodně na Chodově. Rozvodna je již pod napětím, informovala před 10:00 ČTK mluvčí ČEPS Hana Klímová.

Na celém pravém břehu Vltavy nejezdily tramvaje, uvedl pražský dopravní podnik na twitteru. Na webu doplnil, že nejezdila ani linka C metra. Dopravní podnik následně zprovoznil část tramvají, na východě metropole však stále ještě stojí. ČTK to řekl před 09:30 vedoucí odboru komunikace dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík.

"Výpadek nastal v 08:49 a postihl pravý břeh od centra dolů, kde způsobil zastavení tramvají. Mezi 09:04 až 09:13 pak nejelo ani metro na lince C. Nyní metro jezdí a obnovován je postupně také tramvajový provoz. Zatím nejezdí na východě města, tedy třeba v Hloubětíně, Strašnicích a v okolí," řekl Šabík.

V metru se zapnuly generátory elektrického proudu. Ty ale nejsou připraveny na to, aby zajišťovaly běžný provoz na lince, ale slouží k tomu, aby soupravy dojely do nejbližší stanice a cestující se z metra bezpečně dostali ven. "Lidé rozhodně nezůstali v tunelu mezi stanicemi," uvedl Šabík.

"V tuto chvíli se ocitly bez elektřiny především centrální části hlavního města Prahy, ale také Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4," řekl v 09:00 Holubec. "Přibližně deset minut před 09:00 jsme my jako Pražská energetika přestali dostávat elektřinu z nadřazené přenosové soustavy, a to konkrétně ze 400 kV rozvodny ČEPS na Chodově," dodal.

Podle Holubce jde o velký zásah do dopravy, chodu úřadů, ale i obchodů a služeb. "Je to velmi nepříjemné, nezpůsobili jsme to, omlouváme se," řekl Holubec. Poznamenal, že podobný výpadek nebyl v Praze několik let.

"V souvislosti s výpadkem elektrické energie v Praze zasahujeme u několika technických zásahů - vyproštění osob uvízlých ve výtahu," napsali hasiči na twitteru.

Výpadek elektřiny v Praze zastavil na několik minut dopravu ve Zlíchovském tunelu a v tunelu Mrázovka, které jsou součástí městského okruhu. Na jihovýchodě města nefungovaly semafory. Provoz dopravního dispečinku po dobu výpadku zajistily generátory a fungoval tak bez přerušení. ČTK to dnes řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Výpadek postihl i MHD.

"Výpadek elektrického proudu se dotknul jižní části, kdy se automaticky uzavřely Zlíchovský tunel a Mrázovka. To trvalo několik minut, a poté byl provoz pod dohledem policie obnoven. Pokud k podobným situacím dojde, tunely jsou z bezpečnostních důvodů okamžitě uzavírány," řekla Lišková.

Dnešní ranní masivní výpadek dodávek elektřiny v Praze zaznamenaly i některé nemocnice, svůj provoz ani zdravotní péči kvůli tomu ale neomezily, mají pro podobné případy záložní zdroje energie. Po výpadku proudu je spustily například Nemocnice Na Františku, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Naproti tomu v Thomayerově nemocnici proud nevypadl. Vyplynulo to z vyjádření jejich mluvčí pro ČTK.

V Nemocnici Na Františku podle mluvčí Lucie Krausové byl výpadek proudu jen pár vteřin a na poskytování zdravotní péče to nemělo žádný vliv. "Máme záložní zdroj, který v případě výpadku proudu dodávku elektřiny nahradí," uvedla mluvčí. Záložní zdroje energie, které vyrovnávají kolísání energie, aby nebylo ohroženo fungování přístrojů, po výpadku proudu ihned naskočily také v VFN. Z hlediska fungování provozu je tak v nemocnici vše zajištěno, sdělila její mluvčí Marie Heřmánková.

Podobně situaci řešil také IKEM. Mluvčí Markéta Šenkýřová uvedla, že díky energocentru, které bylo vystavěno v roce 2021, byl spuštěn nouzový systém náhradních zdrojů elektrické energie, takzvaných dieselagregátů. "Proto nebylo nutné provoz nemocnice zásadně omezovat," doplnila.

Vedle toho Fakultní Thomayerova nemocnice podle mluvčího Petra Sulka žádný výpadek proudu nezaznamenala.

Výpadek proudu v centru Prahy postihl dnes dopoledne i budovy ministerstev. Ministerstvo práce sdělilo, že kvůli tomu vypnulo servery. Ministerstvo spravedlnosti podle svého mluvčího Vladimíra Řepky využilo záložní zdroj. Bez dodávky krátce zůstala budova vnitra v Jindřišské ulici, tamní provoz to podle mluvčí resortu Hany Malé ale neomezilo. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Výpadek elektřiny v Praze postihl podle zjištění ČTK i některé obchodní řetězce, nyní jsou znovu otevřeny. Většina prodejců má záložní zdroje a postupy, jak se v případě přerušení dodávek energií chovat, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza.

V případě sítě supermarketů Billa ranní výpadek elektřiny zasáhl v hlavním městě pět prodejen. "Momentálně máme všechny postižené prodejny pro zákazníky znovu otevřeny, výpadek trval zhruba jednu hodinu," uvedla pro ČTK mluvčí společnosti Dana Bratánková. Doplnila, že v podobných případech Billa spolupracuje s externími společnostmi, které jsou schopny zajistit náhradní zdroje energie pro nepřerušený provoz obchodů. "Při tak masivním výpadku energie, kdy záložních zdrojů není dostatek a nejprve je třeba zabezpečit chod složek integrovaného záchranného systému, řešíme situaci operativně," řekla dále.

Bez proudu zůstalo také deset obchodů Penny, uzavřeny byly přibližně na 20 minut. V současné době podle mluvčího řetězce Tomáše Kubíka plně fungují.

Následkem přerušení dodávek elektřiny v Praze nefungovaly některé bankomaty, výpadek rovněž omezil činnost několika poboček bank. On-line bankovnictví zasaženo nebylo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami.

"Výpadek postihl několik desítek našich bankomatů v dotčené oblasti metropole a část centrály na Budějovické. S ohledem na funkční mobilní datovou síť nebyl však dopad výpadku na fungování centrály dramatický," řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Žádné komplikace v rámci centrály v Radlicích ve spojitosti s výpadkem elektrické energie neeviduje ČSOB. "Pouze jsme zaznamenali krátkodobý výpadek v pobočkové síti," podotkl mluvčí banky Patrik Madle.

Moneta Money Bank se ráno potýkala s krátkodobou nefunkčností u bankomatů, které jsou umístěny v lokalitách, jež byly postiženy výpadkem proudu. "Nyní již vše funguje v pořádku. On-line bankovnictví postiženo nebylo," uvedla mluvčí banky Zuzana Filipová.

Témata: Elektřina Praha Tramvaje