Zkouška sirén dnes konečně bude! Hasiči je neprověřili od února

Hasiči

Autor: stars24.cz, ČTK

1. června 2022 8:38

Českem budou ve středu v poledne opět znít sirény při jejich pravidelné měsíční kontrole. Naposledy se zkouška sirén uskutečnila v únoru, poté ji hasiči s ohledem na lidi prchající před boji na Ukrajině zrušili, aby mezi nimi nevyvolali případnou paniku. Pravidelné testování sirén je pro hasiče ale důležité, proto zkoušku ve středu ve 12:00 obnoví, uvedli dnes na twitteru.

"Je pro nás důležité pravidelně testovat sirény, které jsou součástí celého jednotného systému varování a vyrozumění. Vracíme zkoušky sirén do normálního stavu," uvedli dnes hasiči.

Hasiči testují sirény pravidelně v poledne první středu v měsíci. Zrušení kontroly kvůli dění na Ukrajině nebylo prvním podobným krokem hasičského záchranného sboru, v minulosti to z důvodu mimořádné situace v Česku či zahraničí udělal několikrát. Například v říjnu 2020 se sirény nerozezněly s ohledem na nouzový stav vyhlášený krátce před tím kvůli epidemii covidu-19. Ze stejného důvodu sirény předloni nezněly ani první dubnovou a květnovou středu. Pravidelná zkouška sirén byla zrušena také při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze v roce 2010, kdy bylo podle hasičů opět důvodem nevyvolávat paniku.

Ukrajina od konce února čelí invazi ruské armády. Podle v úterý zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 360 370 lidem z Ukrajiny, v pondělí jich přibylo 1896. Cizinecké policii se přihlásilo více než 269 tisíc osob, dalších 2637 jen za předchozí den. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kterých je mezi uprchlíky zhruba třetina.

Témata: sirény Hasiči