Do Česka stále proudí uprchlíci z Ukrajiny, úřady jich evidují 357 tisíc

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Autor: stars24.cz, ČTK

28. května 2022 9:59 | Aktualizováno: 28. května 2022 18:14

Od ruského vpádu na Ukrajinu získalo v Česku příslušná víza více než 357 tisíc uprchlíků. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru. V zemi zůstává zhruba 75 až 80 procent z původně registrovaných běženců, uvedl v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 357 566 lidem z Ukrajiny, v pátek jich přibylo rovných 900. Cizinecké policii se přihlásilo více než 264 tisíc osob, dalších 2173 jen za včerejší den.

Ve srovnání krajů je nejvíce běženců v Praze, podle aktuálních statistik zde pobyt nahlásilo 82.626 příchozích z Ukrajiny. Hlavní město se potýká s nedostatkem míst pro uprchlíky. V příštích dnech by proto mělo v pražských Malešicích na pozemku České pošty vyrůst druhé stanové městečko zejména pro běžence, kteří nemají v Česku nárok na dočasnou ochranu. Bude pro 150 lidí, stejně jako první stanové městečko, které už stojí v Troji a aktuálně v něm je 111 lidí, jak dnes ráno uvedli na twitteru pražští hasiči.

Informace o počtu uprchlíků z Ukrajiny, kteří v ČR zůstávají, podle Rakušana vycházejí z pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí. Průzkum podle ministra ukázal, že pětina uprchlíků se zcela jistě nenachází na svých původně daných adresách. U desetiny není úplně jisté, kde nyní jsou, a ministerstvo to dál zjišťuje. Ministerstvo vnitra zamýšlí čísla upřesnit podle počtu vydaných dávek a zejména zápisů dětí do škol. Bude podle Rakušana zjišťovat, kde Ukrajinci pracují, na jak dlouho mají pracovní smlouvy či jak dlouho chtějí v Česku zůstat.

Vláda ve středu do konce června prodloužila nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. Vládní představitelé zdůrazňují, že na rozdíl od toho při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele. Je potřebný kvůli ubytovávání uprchlíků i naplňování zásobníků plynu.

Témata: uprchlíci