Zatmění Měsíce: Spatří ho i lidé z Česka, nastane brzy ráno

Zatmění měsíce.

Autor: ČTK

15. května 2022 20:40

Částečné zatmění Měsíce mohou v pondělí časně ráno spatřit lidé z území Česka. Měsíc bude velmi nízko nad obzorem, nejlepší pohled na úkaz bude z kopců nebo v horách, uvedl na webu Martin Gembec z České astronomické společnosti (ČAS) a planetária libereckého science centra iQLandia.

Částečné zatmění Měsíce podle něj začne krátce před půl pátou ráno, z Česka ho však lidé uvidí jen necelou hodinu. Po páté hodině totiž Měsíc zapadá. Pro úspěch pozorování bude potřeba bezoblačné počasí a dobrý výhled k jihozápadnímu obzoru. Gembec také lidem doporučuje použít malý dalekohled.

Měsíční úplněk vstoupí ve 3:32:07 SELČ nejprve do zemského polostínu. "V ten okamžik, i kdybychom již byli vzhůru, si okem ničeho nevšimneme. Teprve po čtvrt na pět se nám levá horní část Měsíce bude zdát poněkud 'začouzená'," uvedl Gembec.

Do úplného zemského stínu Měsíc vstoupí ve 4:27:53 SELČ. "Ten se okem bude jevit černý, ale na fotografii delším expozičním časem bychom zjistili, že jeho střed je červený a okraj sivomodrý až šedý. Je to dáno lomem světla Slunce v zemské atmosféře. Světlo se láme jak ve vyšších vrstvách s ozónem, což je zdrojem namodralého okraje stínu, tak v hustších, kterými již projde jen červené světlo a ostatní barvy jsou rozptýleny," vysvětlil Gembec.

Poznamenal, že při dobrém počasí budou pozorování pro veřejnost připravena například na hvězdárnách v Žebráku, v Turnově nebo v Ondřejově. Planetárium v iQLandii se podle něj pokusí zařídit on-line přenos. Úplné zatmění začne až krátce před půl šestou a z Česka už tak nebude viditelné.

"Nejvíce z úkazu na česko-slovenském území budou mít Západočeši, kterým zatmělý úplněk zapadne za obzor jen krátce před začátkem úplného zatmění," upozornil na webu astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

"V rámci Evropy fázi úplného zatmění uvidí na ještě tmavé obloze na západě Francie, ve Španělsku, v Portugalsku nebo na přidružených ostrovech v Atlantiku, například na Azorských či Kanárských ostrovech. V plné kráse bude pozorovatelné zejména z amerického kontinentu," uvedl Horálek.

Příští zatmění Měsíce podle Gembece nastane 28. října 2023 a bude částečné. Úplné zatmění Měsíce bude z Česka viditelné 7. září 2025.

Pokud si lidé v pondělí kvůli částečnému zatmění Měsíce přivstanou, nabídne jim ranní obloha také planetární přehlídku viditelnou pouhýma očima. "Planety najdeme nad východem až jihovýchodem. Nejníže na východě bude Venuše, ale bude se jevit nejjasnější. Vpravo od ní bude také poměrně dost jasný Jupiter. Dále směrem k jihu bude slabší Mars a nejblíže jihu bude stejně slabý Saturn," dodal Gembec.

Témata: Měsíc Vesmír