Žlutý pyl trápí Česko. Podle meteorologů je situace mimořáně nepříznivá

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. května 2022 8:40

Nejde si toho nevšimnout. Česko v posledních dnech pokryl žlutý pyl, na vině je především teplé a suché počasí. Na většině míst v zemi totiž několik dní nepršelo. Kdy by nánosy pylu mohl konečně smýt déšť?

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli ráno prostřednictvím Twitteru upozornil, že pro dnešní den platí mimořádně nepříznivá pylová situace.

"Nepříznivá pylová situace je výrazně ovlivněna průběhem počasí – výrazně se oteplilo a neprší (pyl se nevymyje z ovzduší). Rozkvetlo velké množství jedinců ve stejném časovém okamžiku," uvedli odborníci. 

🎄🌲Pyl. Mimořádně nepříznivá pylová situace na dnešní den. Nepříznivá pylová situace je výrazně ovlivněna průběhem počasí – výrazně se oteplilo a neprší (pyl se nevymyje z ovzduší). Rozkvetlo velké množství jedinců ve stejném časovém okamžiku. pic.twitter.com/tRKj4zFxV3

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) May 15, 2022

Podle předpovědi na následující dny by od pondělního odpoledne měla v Čechách přibývat oblačnost, večer už může dojít na první přeháňky nebo bouřky. 

V úterý pak bude oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. K večeru pak bude srážek a oblačnosti opět ubývat. 

Témata: Počasí