Příspěvek na dítě 5000 korun: Kalousek varuje vládu před ostudou

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. května 2022 9:19

Pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi prošel vládou před týdnem, stále však není úplně jasné, koho všeho se bude týkat. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek navrhl, aby se týkala jen těch osob s přiznanými přídavky na dítě.

Vládu dnes čeká další jednání, na tom předchozím v minulém týdnu kabinet rozhodl o jednorázovém příspěvku ve výši 5000 korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně.

Ohledně příspěvku panovaly nejasnosti, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) musel upřesnit, že jde o příjem milion korun hrubého. "Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se," uvedl o víkendu na twitteru.

Velice kriticky se však k příspěvku dál vyjadřuje exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý prohlásil, že už jeho vyhlášení byla "strašná ostuda".

"Praktická aplikace a zmatky kolem ní bude ostuda ještě větší. Odpískejte to, dejte to jen rodinám s přiznanými přídavky na dítě a bude to fér. Těm chudoba opravdu hrozí a otestované je máte," napsal. 

Témata: Sociální dávky Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL)