Sbírka potravin je tady, v sobotu můžete pomoci na desítkách míst v Česku

Sbírky potravin se účastní i řetězec Penny.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

22. dubna 2022 17:00

Ve stínu krize způsobené válkou na Ukrajině se v Česku o víkendu na desítkách míst uskuteční potravinová sbírka. Připravili jsme souhrn informací

Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin, lidé mohou jejím prostřednictvím věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží v mnoha stech obchodech po celé České republice. Už několik dní lze darovat potraviny i drogerii také prostřednictvím on-line nákupů.

Například Penny umožní lidem účast ve sbírce na 63 prodejnách. "Uvědomujeme si, jak současné dění dopadá na rodiny uprchlíků, ale také, jak ekonomická situace po pandemii i v souvislosti s krizí na Ukrajině dopadá na ty nejpotřebnější, kterými jsou samoživitelé a samoživitelky, pěstouni, hendikepovaní, senioři a lidé, kteří se nachází, často ne vlastním přičiněním, v tíživé životní situaci, kdy nemají dostatek prostředků na nákup základních věcí," uvedl vedoucí komunikace Tomáš Kubík.

Lidl informoval, že zapojí do akce všechny své prodejny. Řetězec připomněl, že letos nad rámec běžné spolupráce s potravinovými bankami zaslal mimořádný materiální dar ve výši 4,5 milionu korun na potravinovou pomoc pro ukrajinské uprchlíky.

Zákazníci obchodů Albert budou moci přiložit ruku k dílu v 70 prodejnách. "Jsme velice rádi, že v naší republice fungují organizované potravinové banky, které dokáží pomoci nejen lidem v nouzi v jejich každodenním fungování, ale i v krizových momentech se kterými se potýkáme dnes, kdy je v České republice více než 300 000 lidí, kteří prchli před válečným konfliktem na Ukrajině," prohlásil ředitel komunikace Jiří Mareček.

Albert již na začátku krize začal darovat potraviny, drogerii či dětskou výživu v hodnotě 10 milionů korun. "Nyní jsme rádi, že můžeme pro zákazníky uspořádat Sbírku potravin. Všem, zákazníkům, dobrovolníkům i našim lidem na prodejnách, velice děkujeme za spolupráci," dodal. 

Pomoc v rámci je určena zejména seniorům, rodičům samoživitelům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, hendikepovaným občanům nebo lidem bez domova.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, předloni však bylo jarní kolo kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.

Témata: jídlo Národní potravinová sbírka Penny Market Albert lidl