Stávková pohotovost na "pracáku": Kalousek v ráži, navrhuje část lidí vyhodit

Úřad práce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. dubna 2022 9:15

Od 1. května má být vyhlášena stávková pohotovost na úřadech práce, kterým v souvislosti s uprchlickou vlnou přibyla agenda. Informovaly o tom ve čtvrtek odbory. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dal jasně najevo svou nevoli.

O vyhlášení stávkové pohotovosti ze strany odborových organizací Úřadu práce informoval Odborový svaz státních orgánů a organizací. Cílem je jednání s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o valorizaci platů ve veřejné sféře pro pro rok 2022 s termínem do 31. května 2022.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vyjádřil iniciativě podporu, stát si podle něj objednává od úřadů stále více práce a není ochoten za ni platit. "To není sociální smír podle Petra Fialy! Pane premiére?" obrátil se na předsedu vlády. 

S radikálně odlišným názorem naopak vystoupil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Když je válka a bezprecedentní situace, vrazí 'loajální' státní úředník své vládě kudlu do zad a jde vydírat stávkovou pohotovostí," poznamenal na twitteru.

"Smím-li doporučit, Mariane, 20 % jich vyhoďte a mezi zbytek rozdělte jejich platy. Platy tak stoupnou a práce bude efektivnější," vzkázal Kalousek. 

Témata: Úřad práce stávka Josef Středula Miroslav Kalousek