V Česku je přes čtvrt milionu uprchlíků z Ukrajiny, nápor však polevuje

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. dubna 2022 10:30

Pražské asistenční centrum, které sídlí v Kongresovém centru, v pátek pomohlo více než sedmi stovkám lidí z Ukrajiny. Počet odbavených uprchlíků v posledních dnech setrvale klesá, vyplývá z dostupných údajů. Z válkou zmítané země dorazilo do Česka minimálně 254 tisíc lidí.

"Dne 1. dubna odbaveno 706 osob, ubytování zajištěno pro 88 osob, z toho 0 v režimu nouzového přístřeší (tělocvičny). K odbavení na jiná místa bylo autobusy převezeno 46 osob," uvedla středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na twitteru. 

Pražské centrum už podle Peckové odbavilo 63 290 osob. Počet odbavených uprchlíků v posledních dnech klesá, ještě ve středu jich bylo 870, o den později pak o deset méně. 

Krajská centra v celém Česku nabízejí uprchlíkům pomoc s registrací, ubytováním, doklady, zprostředkováním práce či pojištěním. Pražské středisko funguje mezi 07:00 a 21:00.

Ministerstvo vnitra na twitteru uvedlo, že v pátek udělilo dalším 2824 osobám prchajícím před válkou na Ukrajině dočasnou ochranu. Celkem je takových lidí už více než 254 tisíc. Cizinecké policii se přihlásilo 142 tisíc uprchlíků. 

Témata: uprchlíci Praha