Dalibor Dědek vyzval k zásahu na Ukrajině: Zachraňme životy!

Dalibor Dědek

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. března 2022 9:19

Miliardář Dalibor Dědek ve středu vyzval mezinárodní společenství k zásahu na Ukrajině, která již tři týdny čelí ruské agresi. Podle podnikatele je třeba usilovat o zavedení bezletové zóny, jak o ni už delší dobu žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Výzva se jmenuje We Must Act a má jedno základní motto: "Vyzýváme vlády všech demokratických zemí: Zachraňte životy Ukrajinců a zasáhněte alespoň vyhlášením bezletové zóny. Může to vést ke konfrontaci s Ruskem, ale v zemi, kde nemají Rusové co pohledávat."

Autoři prohlášení konstatují, že životy Ukrajinců mají stejnou hodnotu jako naše. Západ by dle nich neměl čekat, až dopadnou rakety do Polska nebo jiné členské země NATO. "Tím, že nejednáme, jak by bylo přiměřené, máme na rukou krev nevinných lidí," vzkazují. Prvním krokem by měl být humanitární letecký most pro zásobování obléhaných měst.

Kromě podnikatele Dědka za výzvou stojí senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) nebo jaderná fyzička Dana Drábová.

K výzvě se zatím připojilo téměř dva tisíce lidí, přidat se k ní můžete prostřednictvím emailu nebo SMS zprávy. 

Témata: Dalibor Dědek válka na Ukrajině