Počet uprchlíků v českých obcích a městech překročil 160 tisíc!

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. března 2022 11:50

Už téměř tři týdny se bojuje na Ukrajině, odkud prchají miliony lidí nejenom do sousedních zemí. Desetitisíce uprchlíků dorazily také do českých obcí a měst, pravděpodobně už je jich v Česku více, než kolik uvádějí oficiální údaje.

Ministerstvo vnitra na twitteru informovalo, že do pondělí bylo uděleno přes 161 tisíc speciálních víz, přičemž 90 tisíc osob se rovněž nahlásilo cizinecké policii. Víza v nadpoloviční většině obdrželi lidé nad 18 let, z téměř 80 procent jde o ženy. Děti tvoří více než 43 % příchozích. 

Dle tiskové zprávy ministerstva vnitra by se dnes měla poprvé sejít meziresortní skupina, jejímž prvním úkolem má být definice konceptu, jak finančně podpořit rodiny ubytovávají Ukrajince v domácnostech. 

"Je v zájmu nás všech, aby se zde ukrajinské ženy a děti brzo adaptovaly. Proto musíme podpořit lidi, kteří jsou ochotni si je vzít k sobě domů. Musíme přijít s částkou, která bude adekvátní," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Podle vicepremiéra je sice zaregistrovaných přes 160 tisíc lidí, reálně však z Ukrajiny do Česka dorazilo už více než 200 tisíc osob. Ukrajinští uprchlíci i Češi, kteří chtějí pomoci, mohou využít webu Naši Ukrajinci, kde najdou veškeré potřebné informace. 

Témata: uprchlíci Ukrajina